nieuws

Oud-burgemeester van Brunssum vrijgesproken

bouwbreed

Het Gerechtshof in Den Bosch heeft oud-burgemeester Lou Hoogland van Brunssum vrijgesproken van corruptie. Volgens het Hof is wel aangetoond dat Hoogland giften heeft ontvangen, maar staat onvoldoende vast wat hij daarvoor terug moest doen.

Als voorzitter van de commissie Afvalverwerking Streekgewest Oostelijke Mijnstreek maakte hij tussen 1989 en 1991 reizen naar Malaga om demonstraties van Caterpillar-graafmachines bij te wonen en golfterreinen te bekijken. Later kocht het Streekgewest twee graafmachines en werd een golfbaan in Brunssum aangelegd.

De trips naar Malaga werden als snoepreisjes betiteld. Aannemersbedrijf Van den Biggelaar betaalde de reis- en verblijfkosten. Volgens procureur-generaal mr. A. Franken wist Hoogland dat hij voor de gratis reizen iets terug moest doen. Twee weken geleden werd door de procureur een straf van drie maanden voorwaardelijk en een boete van f. 25.000 geeist. De rechtbank in Maastricht veroordeelde Hoogland tot deze straf op 21 mei 1996. Het Hof nam deze eis niet over. Hoogland werd wel veroordeeld tot een boete van f. 1500 wegens verboden wapenbezit.

Reageer op dit artikel