nieuws

Nieuw stadsdeelplan voor Zweedse Malmo

bouwbreed

Het Zweedse cement- en bouwmaterialenconcern Scancem heeft plannen gepresenteerd voor de ontwikkeling van het stadsdeel Scanstad bij Malmo. Het plan omvat de bouw van 5000 woningen. De hier te vestigen bedrijven bieden werk aan 4000 mensen. Scancem beschikt voor dit doel over een buiten gebruik gestelde kalksteenafgraving.

Door de grote niveauverschillen (tot 70 meter) wordt uitgegaan van een ambitieuze planindeling met diverse opvallende elementen, zoals een brugverbinding met aan weerszijden torenflats en twee waterpartijen. Scancem zegt te streven naar bouw van hoge kwaliteit en naar voor de toekomstige gebruikers lage kosten om te ke concurreren met het geplande nieuwe stadsdeel oerestad bij Kopenhagen aan de overkant van de Sont.

“Als we praten met mensen die zich willen vestigen in Scandinavie weten ze wat Kopenhagen is, maar Malmo kennen ze niet”, legt vice-directeur Larry Servin van Scancem uit. Het concern is eigendom van het Zweedse Skanska (bouw en vastgoed) en Aker/RGI (offshoretechnologie, visserij en een reeks andere activiteiten) uit Noorwegen en had vorig jaar een omzet van omgerekend f. 3,5 miljard. Het concern wil indien mogelijk al over een jaar een begin maken met de realisering en gaat daarom nu intensief op zoek naar beleggers. Scanstad gaat deel uitmaken van het bredere Brostad, dat Malmo voorbereidt om in te spelen op de opening van de vaste Sontverbinding in 2000. De gemeente wil in Brostad een groot deel van de universiteit van het nabije Lund onderbrengen en streeft naar in totaal zo’n 15.000 inwoners. De Deense hoofdstad heeft met Orestad soortgelijke voornemens.

Reageer op dit artikel