nieuws

Nieuw centrum voor onderzoek naar vocht in materialen

bouwbreed Premium

Aan de Technische Universiteit Eindhoven gaat volgende week het Centrum voor Materiaalonderzoek met Magnetische Resonantie van start. Dit centrum is een samenwerkingsverband tussen TNO Bouw, de Stichting Technische Wetenschappen en de TU Eindhoven. De onderzoekers in het centrum passen een unieke meettechniek toe waarmee snel en nauwkeurig het transport van vocht en daarin opgeloste stoffen in bouwmaterialen kan worden gevolgd. Dat gebeurt met een scanner die werkt op basis van kernspinresonantie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van magnetische eigenschappen van waterstof.

Met de apparatuur kan bijvoorbeeld het transport van chloride in beton worden gemeten. Ook kan onderzoek worden gedaan naar bescherming door coatings, de mobiliteit van (milieu)schadelijke stoffen door en in bouwmaterialen en het vries- en drooggedrag van materialen.

De verwachting is dat door het onderzoek in het centrum duurzamere materialen, betere bouwmethoden en effectievere bestrijdingsmiddelen ke worden ontwikkeld.

Reageer op dit artikel