nieuws

Nederlandse facades als vermakelijk omhulsel

bouwbreed Premium

In navolging van het Japanse Nagasaki hebben ook onze oosterburen sinds kort een Holland Dorp. In het Heide-park, een vrijetijdspark in het Noord-Duitse Soltau, zijn op 10.000 vierkante meter een dertigtal hoogtepunten uit de Nederlandse architectuur te zien. Vandaag wordt het ‘speelse’ Holland Dorp officieel voor geopend verklaard. Historische architectuur als vorm van vertier.

Dat het hier een Nederlands dorp betreft, is voor de Duitsers zelf niet zo vanzelfsprekend. Velen verwarren de toren die de ingang van het dorp markeert met de Holstentor in Lubeck. Het blijkt echter om een kopie van de Cellebroederspoort van Kampen te gaan, met dat verschil dat onder het Nederlandse origineel al lang geen water meer stroomt.

Of de Kampense stadspoort werkelijk op die van Lubeck lijkt, weet ik niet. Duidelijk is in ieder geval dat H. Kuhr, de Duitse ontwerper van Holland Dorp, het allemaal niet zo nauw met de werkelijkheid heeft genomen. Uit reisgidsen selecteerde hij een aantal architectonische high lights waarop hij zijn eigen fantasie botvierde. Met name de gevelornamenten zijn veelal vrij naar eigen kunstzinnig ontwerp en komen de herkenbaarheid zeker niet ten goede.

Bonte verzameling

Het eindresultaat is een dorp met een bonte verzameling karakteristieke Nederlandse facades naar originele Nederlandse bouwstijl. Onder de dertig ‘bouwwerken’ staan daar naast de Cellebroederspoort, onder andere een molen uit Gieten en een blauw huis uit Zaandam. Een selectie van voorgevels uit onder meer Amsterdam, Venlo en Amersfoort staan broederlijk naast elkaar.

Met een oppervlakte van 10.000 vierkante meter is het Holland dorp slechts een klein onderdeel van het vrijetijdspark Heidepark, waar kinderen en volwassenen zich ke uitleven in adembenemende, niet alledaagse activiteiten als mountainrafting of een achtbaan. Ook achter de Nederlandse facades komt een nieuwe attractie; een carrousel zal dit bouwpo in de toekomst letterlijk nieuw leven moeten inblazen.

De circa zeventien meter gebouwen zijn niet op ware grootte gereconstrueerd. De afmeting van de gevels, die zijn opgetrokken voor een beton/houtconstructie, komt dichter bij de werkelijkheid. Kuhr bestelde daarvoor tijdens een bliksembezoek aan ons land vele duizenden, originele Hollandse gevelstenen; “handgevormde, gebrande stenen om de gevels die warme uitstraling te laten krijgen”.

Amsterdammertjes

Authentiek zijn ook de Amsterdammertjes, die de bezoeker het grachtengordelgevoel moeten geven. Kuhr: “In totaal gingen er honderdvijftig exemplaren op transport naar Soltau, voor f. 150 het stuk.”

Bladgoud

Het Holland Dorp vergde vijf jaar en kost in totaal 30 miljoen DM. “We hebben gekozen voor hoogwaardig materiaal”, licht Kuhr toe. Als voorbeeld noemt hij het vele gebruik van eiken en polyester, dat alle weersomstandigheden moet ke trotseren. Kosten noch moeite blijken gespaard. Kuhr wijst op het kleinste dak in het dorp. “Daarvoor is 24 karaats bladgoud gebruikt.” Onder dit bij zon oplichtende materiaal kan de bezoeker straks flappen tappen.

Het Heidepark heeft een oppervlakte van 850 hectare waarvan momenteel 85 hectare is bebouwd. Tien jaar geleden werd het eerste dorp geopend: twaalf voorgevels met typisch Luneburger Heide-ornamenten en schilderingen. Evenals het Holland dorp beschikt ook deze nederzetting over een eet- en drinkgelegenheid, om nieuwe krachten op te doen voor de volgende bezienswaardigheid.

Reageer op dit artikel