nieuws

Nederland kent geen open riool meer

bouwbreed

Voorzitter Biesheuvel van de vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat heeft maandagmiddag bij Deest in Gelderland de laatste ongezuiverde lozing van rioolwater in Rivierenland beeindigd. “Het is een heuglijke gebeurtenis, want het betreft tegelijk het einde van de laatste ongezuiverde lozing op het oppervlaktewater in Nederland”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Na een druk op de knop van de computer op het hoofdkantoor van het Zuiveringsschap Rivierenland in Deest, gaat het rioolwater uit die plaats voortaan eerst naar de zuiveringsinstallatie van Druten, voordat het in de rivier verdwijnt.

In het rivierengebied zijn tussen Millingen aan de Rijn en Gorinchem sinds 1972 inmiddels 28 zuiveringsinstallaties gebouwd. Voor die tijd werd vrijwel al het afvalwater van bedrijven en particulieren rechtstreeks op de grote rivieren geloosd.

Het bezoek van de parlementaire afvaardiging onder leiding van Biesheuvel markeert het 25-jarig bestaan van het zuiveringsschap. Met de beeindiging van de ongezuiverde lozingen voldoet het aan de internationale milieueisen voor de Rijn en de Noordzee.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels