nieuws

Milieu Azie koerst af op ramp

bouwbreed

Het milieu in Azie loopt met de dag meer onherstelbare schade op. Over niet al te lange tijd resulteert dat in een regelrechte ramp wanneer er nu geen passende maatregelen worden getroffen, waarschuwt de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB). De ramp bestaat onder meer uit een vergaande vervuiling van het overgrote deel van het Aziatische continent en een snel voortgaande ontbossing.

Volgens de ADB pakt voor Azie de combinatie van overbevolking, vervuiling en armoede dodelijk uit. Van de wereldwijd vijftien meest vervuilde steden liggen er dertien in Azie. De rivieren zijn momenteel vier keer viezer dan eind jaren zeventig. Jaarlijks verdwijnt door kaalslag ongeveer 1 procent van de bossen.

Volgens de ADB is voor het Aziatische milieu tot aan 2025 een jaarlijkse investering van ruim f. 465 miljard nodig; 1995 kwamen de uitgaven echter niet verder dan zo’n f. 72 miljard. De ADB stelt onder meer voor de afvalverwerking en het beheer van waterzuiveringen over te doen aan particulieren omdat die efficienter werken dan de overheid.

Reageer op dit artikel