nieuws

Leegstand teistert Macao

bouwbreed

Macao, de Portugese kolonie voor de Chinese kust, zit met ruim 30.000 leegstaande woningen omhoog. Dat aantal staat gelijk aan een woning op veertien inwoners. Vooralsnog komt er weinig verandering in deze toestand. De eigenaren van de leegstaande ruimte hopen dat meer of minder vermogende burgers uit Hong Kong een (vakantie)woning in Macao zullen kopen. Voor de leegstaande gebruiksgebouwen komt voorlopig nog geen oplossing in zicht.

De overinvestering in het vastgoed van Macao begon in 1992 na een bezoek van wijlen Deng Xiaoping aan zuidelijk China waartoe ook Macao behoort. Tijdens dat bezoek benadrukte hij het belang van een snelle economische groei. Investeerders van het Chinese vasteland gaven grote bedragen uit voor de bouw van vastgoed in Macao. Dat gebeurde in zo’n hoog tempo dat de onroerend goed-prijzen in zes maanden tijd halveerden. Desondanks verscheen een gestage stroom plannen voor de aanwining van land waarop nog meer gebouwen moesten komen. China liet het echter niet zover komen en legde investeringen in Macao allerlei beperkingen op.

De gekelderde vastgoedprijzen hebben tot op heden geen koopgolf in de hand gewerkt. Er zijn nu eenmaal teveel woningen voor te weinig mensen. Een mogelijke oplossing moet de werving van bedrijven uit Hong Kong bieden die in Macao beduidend goedkoper onder dak komen. Tot nog toe heeft een onderneming van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Zakelijke kringen in Macao hopen dat dit het eerste schaap is dat over de dam ging en dat andere bedrijven uit Hong Kong en bijvoorbeeld ook Singapore volgen. Inmiddels kochten ook bedrijven van het Chinese vasteland enig vastgoed aan.

Zuidelijk China

Stuurloze investeringen en ongecontroleerde groei hebben niet alleen Macao in de problemen gebracht. Zuidelijk China boekte een jaar na het bezoek van Deng een economische groei van 23 procent en wist deze toename enige tijd vast te houden. Momenteel verkeert het gebied in een structuurcrisis en komt de groei niet boven 11 procent uit. De aanvankelijke investeringsgolf leverde vooral kantoorpanden van soms meer dan 80 verdiepingen op waarvoor zich vervolgens geen gebruikers aandienden. Het gebrek aan coordinatie leidde er ook toe dat de ene stad over precies dezelfde industrie beschikt als de andere zodat er een enorme overcapaciteit en omgekeerd evenredige prijzen ontstaan. Dat heeft weer gevolgen voor de inkomens die dusdanig dalen dat de ‘gewone verdiener’ zich geen van de vele op voorraad gebouwde koopwoningen kan veroorloven. De overheid maakt inmiddels voorzichtige opmerkingen over de problemen waarin het zuiden verstrikt raakt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels