nieuws

Lage rente blijft impuls geven aan hypotheekmarkt

bouwbreed

De hypotheekmarkt groeit onverminderd door. Was 1996 al een recordjaar voor nieuwe hypotheken, in het eerste kwartaal van dit jaar zijn 106.000 nieuwe woninghypotheken afgesloten. Dat is 5 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Daarentegen daalt de belangstelling voor de tweede hypotheek.

Particulieren maken volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeds meer gebruik van de mogelijkheid hun bestaande lening over te sluiten tegen betere voorwaarden. In het eerste kwartaal zijn 39.000 leningen overgesloten tegen gunstiger voorwaarden. Dat betekende een stijging van 22 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar.

Het gemiddelde bedrag per hypotheek nam het eerste kwartaal van dit jaar fors toe. In de eerste drie maanden was het ruim f. 186.000, veertien procent hoger dan in het eerste kwartaal van 1996.

De totale hypotheekschuld in ons land is in het eerste kwartaal toegenomen met f. 13 miljard tot het onwaarschijnlijke bedrag van f. 382 miljard. Het betekent volgens het CBS dat vijf van de zes woningen zijn belast. Dit betekent een schuld van f. 147.000 per huis met een hypotheek.

Tweede hypotheek daalt

De belangstelling voor tweede hypotheken nam in het eerste kwartaal wel af. Het aantal nieuwe hypotheken onder de f. 50.000, doorgaans tweede hypotheken, daalde met 15 procent tot f. 15.000. Deze neergang wordt bevestigd door Quest Onderzoek en Advies in Weesp. Uit een onderzoek van dit bureau blijkt dat de tweede hypotheken op de overwaarde van een huis hun hoogtepunt in 1996 hebben bereikt. Overigens zegt Quest ook dat het aantal oversluitingen over zijn piek heen is.

Huizenbezitters maken zich volgens Quest wel zorgen over een mogelijke beperking van de fiscale aftrekmogelijkheid van de hypotheekrente. Ruim 72 procent van de Nederlanders denkt dat een dergelijke maatregel ingrijpende persoonlijke consequenties heeft. Het grootste deel daarvan denkt minder te ke sparen (27 procent), of zuiniger te moeten leven (23 procent). Een kleine 5 procent meent zelfs goedkoper te moeten gaan wonen.

Reageer op dit artikel