nieuws

Kwik en fosfor volledig uit TL-balken te recyclen

bouwbreed

TL-balken zijn voortaan volledig te recyclen. Philips heeft een techniek ontworpen die het mogelijk maakt kwik en fosfor in de lampen terug te winnen en te hergebruiken. Dit maakte Philips vrijdag bekend.

Nederland telt zo’n 50 miljoen TL-balken waarvan er jaarlijks 10 miljoen worden vervangen. Momenteel vindt alleen hergebruik van het glas en het metaal van de lampen plaats. Fosfor en kwik gelden als chemisch afval.

Probleem bij de recycling was dat elk soort TL-balk een eigen samenstelling van fosfor heeft. Bij de verwerking kwamen alle soorten door elkaar en waren daardoor ongeschikt voor hergebruik. Met de nieuwe techniek is elk soort te herkennen en apart te verwerken.

Philips heeft de machine ontwikkeld, maar gaat zelf niet de afvalverwerking in. Met enkele Duitse bedrijven zijn al contracten gesloten. Het elektronicaconcern biedt de techniek aan en krijgt het glas, de fosfor en het kwik terug. Met Nederlandse verwerkers zijn nog geen contracten gesloten, omdat die volgens Philips nog niet over de juiste verwerkingstechnieken beschikken.

Reageer op dit artikel