nieuws

Klok Druten 75 jaar: vooral dankzij het zakeninstinct van Antoinette

bouwbreed Premium

Bonje met de baas. Dat is niet zelden aanleiding voor de start van een eigen bedrijf. Klok Druten ontstond uit een meningsverschil tussen Johan van de Klok en zijn baas bij de Deester Pannenfabriek. Als de opzichter Van de Klok iets had afgekeurd, moest de baas het niet wagen het later alsnog goed te keuren. Donderdag vierde het bedrijf het besluit dat Johan van de Klok driekwart eeuw geleden nam om voortaan zelf de beoogde kwaliteit te leveren.

Van eenmanszaak met een kruiwagen en een troffel tot een holding met verschillende werkmaatschappijen die aan meer dan honderd mensen werk verschaffen. Sinds 1993 staat de derde generatie Van de Klok aan het roer: Ton, John en Fons van de Klok, zonen van Tonnie, aan wie oprichter Johan de fakkel had overgedragen. Een ding is in al die jaren niet veranderd: kwaliteit staat nog immer hoog in het vaandel. Klok Druten behoort tot de vooraanstaande bouwers van rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Een jubileum is het feest van de terugblik. In de ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan uitgegeven jubileumbundel wordt uiteraard uitgebreid de loftrompet gestoken over het ondernemer- en vakmanschap van Johan van de Klok.

Sigaartje

Minstens zo belangrijk was de drijvende kracht achter hem: zijn vrouw Antoinette van de Klok-Verploegen. Zij was het zakelijke brein van het bedrijf. Misschien was het sigarenwinkeltje dat zij runde wel de kurk waar de aannemerij op dreef. Hoeveel opdrachten waren er niet mede te danken aan het exclusieve sigaartje waarmee mevrouw de potentiele opdrachtgevers paaide? Dure sigaren die zij zelf van vertegenwoordigers in tabakswaren had afgetroggeld. Mevrouw Van de Klok was berucht vanwege haar onderhandelingstactiek. Klanten die voor kalk kwamen en tot hun teleurstelling opmerkten dat de aannemersvrouw minder royaal het emmertje vulde dan de baas, kregen van haar te horen: “Wat je de vorige keer te veel hebt gehad, krijg je vandaag te weinig. Dan zijn we toch allebei tevreden.”

Werk ‘kopen’

Of die keer dat zij bij de opening van de bioscoop alle dames de ogen uitstak met het duurste tasje dat er in Nijmegen en omstreken te vinden was. Niemand wist dat zij met de verkoper had afgesproken dat zij het tasje terug mocht brengen als haar man het niet mooi vond.

Het benadrukken van haar vitale inbreng is beslist geen obligaat eerbetoon aan een moeder van elf kinderen. Antoinette van de Klok begreep als geen ander dat werken werk oplevert. Het ‘kopen’ van werk was een essentieel onderdeel van de bedrijfsstrategie. Bij prestigieuze poen was quitte spelen voldoende. Zoals de restauratie van de in de oorlog kapotgeschoten kerktoren van Druten. Het aanzien dat de firma Joh. v.d. Klok en Zonen hiermee verwierf, gaf een krachtige impuls aan de verdere groei van de onderneming.

De opdracht die een doorbraak in de ontwikkeling van het bedrijf betekende, was de bouw van drie paviljoens voor de Boldershof, een Drutense verpleeginrichting voor zwakzinnigen. De eerste rioolzuiveringsinstallatie werd begin jaren ’70 in Ooyen gebouwd. Op dit moment is zo’n 40 procent van de omzet afkomstig uit de civieltechnische bouw. Tien procent wordt gerealiseerd in de utiliteitsbouw. De rest komt uit poontwikkeling en woningbouw.

Expansie

In 1990 breidde het familiebedrijf zijn belang uit met de overname van Bouw- en Aannemingsbedrijf De Graaff Nijmegen. Kenmerkend voor dit bedrijf, dat overigens zijn 50-jarig bestaan viert, is het relatief grote marktaandeel in de bouw en het onderhoud van scholen, kloosters en kerken.

Voor de verdere expansie van de onderneming die in Druten en Nijmegen zijn maximale bouwcapaciteit heeft bereikt, zoeken de drie kleinzonen van de oprichter naar uitbreidingsmogelijkheden in het westen van het land. Ook wordt onderzocht of er in Duitsland kansen zijn om aan de slag te gaan.

Antoinette van de Klok-Verploegen: een keiharde tante die iedereen te slim af was.

De restauratie van de aan flarden geschoten kerktoren van Druten leverde veel aanzien op.

De derde generatie Van de Klokken. Van links naar rechts: Ton, John en Fons.

Reageer op dit artikel