nieuws

Justitie onderzoekt handelwijze burgemeester Bellingwedde

bouwbreed

Justitie in Groningen heeft de rijksrecherche in Leeuwarden opdracht gegeven te onderzoeken of burgemeester drs. E. Drenth van Bellingwedde de wet heeft overtreden. Drenth liet mogelijk zonder toestemming graafwerkzaamheden uitvoeren.

Volgens een uitgegeven verklaring van justitie is al op 29 april, een dag nadat Drenth was benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau, opdracht gegeven tot een orienterend onderzoek. Dat moet uitwijzen of de eerste burger zonder de vereiste vergunning liet graven in een perceel aan de Bouwteweg in Blijham. De burgemeester bezit dat terrein. Op het stuk land rust momenteel een landbouwbestemming.

PvdA-raadslid J. Mulder, een partijgenoot van de burgemeester, is verontwaardigd. “Drenth heeft een blunder begaan. We zullen hem zeker ter verantwoording roepen. Van een burgemeester mag je verwachten dat hij het goede voorbeeld geeft. Hij had moeten wachten tot het bestemmingsplan was aangepast.”

Gemeenteraadslid A.H.L. Geerdes van GroenLinks toont zich daarentegen vooral verbaasd over het onderzoek. “Op politiek gebied liggen we mijlenver van elkaar. Verder ken ik hem als eerlijk en oprecht mens. Als hij regels zou hebben overtreden dan heeft hij dat volkomen te goeder trouw gedaan.” Zo denkt ook VVD-wethouder W.L. ’t Mannetje erover. “Ik denk niet dat Drenth de regels aan zijn laars heeft gelapt.”

Geschrokken

De burgemeester zelf is behoorlijk geschrokken van alle commotie. “Ik heb aan ambtenaren van de gemeente gevraagd of ik de werkzaamheden mocht verrichten. Ik wil er heide, bos en een vijver aanleggen. Berichten als zou ik bezig zijn met het bouwen van een huis spreek ik tegen. Ik kreeg te horen dat ik mijn gang kon gaan, zolang ik maar geen grond afvoerde. En dat hebben ze heus niet gezegd omdat ik burgemeester ben, zo werkt dat binnen onze gemeente niet.”

Drenth heeft inmiddels contact opgenomen met ambtenaren van de provincie Groningen. Die hebben hem een aanvraagformulier toegestuurd. “Die ga ik nu invullen en opsturen. Mocht blijken dat er geen vergunning wordt afgegeven dan gooi ik het gat weer dicht. De grond ligt er nog naast.”

Reageer op dit artikel