nieuws

Jonge architecten krijgen kans in laboratorium voor prijsvragen

bouwbreed Premium

Om beginnende architecten een kans te geven en zelf de voordelen van een ‘laboratorium’ te hebben heeft Post Ter Avest Architecten de ‘Nike werkplaats’ ingericht. Daar werken net afgestudeerde architecten tegen een bescheiden salaris enkele maanden aan internationale prijsvragen. De ambitie is dat minstens een op de tien pogingen raak moet zijn. De tussenstand is vooralsnog vier-nul.

Een van de lokalen van het voormalige schoolgebouw waarin het Rotterdamse architectenbureau Post Ter Avest Architecten huist is ingeruimd voor de ‘Nike werkplaats’. Sinds een jaar werken daar teams van telkens twee architecten aan prijsvragen die worden uitgezocht uit Europese aanbestedingen. Voor elke prijsvraag een nieuw team. Het mes snijdt aan twee kanten, aldus architect Jouke Post: de net afgestudeerde architecten krijgen een kans om in een bureau ervaring op te doen en te werken aan een prijsvraag, het bureau heeft er een laboratorium bij waar nieuwe ideeen ke worden beproefd.

Voor de vele afstudeerders is het werk schaars. Het aantal vacatures op bureaus is gering. Velen trachten via open sollicitaties aan de slag te komen, al dan niet op tijdelijke basis. Bureaus werken tegenwoordig op drukke momenten veelal met freelancers. Ook het bureau Post Ter Avest krijgt veel open sollicitaties binnen, vertelt Jouke Post. Voorts wordt incidenteel geadverteerd om talent voor de Nike werkplaats op te sporen. Het aanbod is groot.

De werkplaats is voor jong talent een kans om ervaring op te doen in een professionele omgeving; het kan een opstapje zijn bij verdere sollicitaties. Voor het bureau is het voordeel dat het nieuw talent en nieuwe ideeen kan opsporen, en mee kan doen aan prijsvragen waarvoor het zelf tijd noch geld heeft. Prijsvragen zijn onzekere investeringen. De Nike werkplaats is relatief goedkoop omdat de jonge architecten tegen een gering salaris werken.

Vier-nul

Al is de werkplaats hoopvol vernoemd naar Nike, de Griekse godin van de overwinning, prijzen zijn nog niet in de wacht gesleept. De prijsvragen worden geput uit overzichten van Europese aanbestedingen, waarbij wordt gekeken naar de omringende landen. Daarbij vallen ook Frankrijk en Engeland nog weer af. Volgens Post neemt in Engelse prijsvragen de architect een te ondergeschikte positie in, veelal ondergeschikt aan ingenieursbureaus als hoofdinschrijver. Frankrijk stelt te strikte eisen op taalgebied. Tot nu toe is aan vier prijsvragen in Duitsland, Denemarken en Belgie meegedaan. Het ging om flinke opdrachten: een ziekenhuis, museum, universiteitsgebouw en complete milieuwijk. Momenteel wordt de hand gelegd aan de vijfde poging, een kunstinstituut in Gent.

Het auteursrecht van de ingezonden plannen berust bij het architectenbureau. Het is niet vastgelegd dat eventuele winnaars mogen blijven doorwerken aan hun plan, maar dat ligt volgens Post wel in de rede. De deelnemers werken twee maanden aan de prijsvraag, onder begeleiding van architecten van het bureau, en krijgen nog een maand om een maquette en verslag te maken en wat rond te kijken in het bureau.

Opleiding schiet tekort

De ervaring van Post tot nu toe is dat het de meeste deelnemers ontbreekt aan een basis van professionaliteit. Dingen gewoon op de afgesproken tijd afmaken, bijvoorbeeld. De opleidingen schieten daarin tekort. De deelnemers werkten op dezelfde wat vrijblijvende manier aan deze prijsvragen als aan ontwerppoen tijdens hun studie. De ervaring met een Amerikaanse praktikant leerde Post dat het ook anders kan, doelgerichter en professioneler. Hijzelf heeft daarom de touwtjes strakker aangetrokken. Want nu is de stand nog vier-nul, maar om de ambitie erin te houden moet op de tien prijsvragen er minstens een gewonnen worden.

Het bekende klassieke beeld van Nike, de Griekse godin van de overwinning, is het beeldmerk van de gelijknamige ‘werkplaats’ voor jonge architecten op het Rotterdamse bureau van Post Ter Avest Architecten.

Reageer op dit artikel