nieuws

Houten ligger met dubbel lijf biedt nieuwe mogelijkheden

bouwbreed Premium

Thyssen Hunnebeck GmbH te Ratingen in Duitsland en Anton Kaufmann GmbH te Wolfurt in Oostenrijk introduceren een nieuwe houten ligger voor bekistingen, met een dubbel lijf van spaanplaat. De kopse einden van de ligger zijn voorzien van een rode beschermlaag van polyurethaan. Dat levert een materiaalbesparing op en biedt bovendien mogelijkheden voor het gebruik van nieuwe hulpstukken, zoals een uitschuifbaar element voor het verlengen van de ligger.

De nieuwe ligger wordt op de markt gebracht onder de merknaam ‘Duo’. Er zijn twee uitvoeringen, met een hoogte van respectievelijk 20 en 24 centimeter. Ze worden gefabriceerd in een nieuw ingerichte fabriek te Wolfurt in Oostenrijk. Het product is een gezamenlijke ontwikkeling van Thyssen Hunnebeck en Anton Kaufmann. De twee bedrijven hebben zich voor de productie verenigd in THK Holztragerproduktion GmbH te Wolfurt. Zij brengen de Duo liggers echter onafhankelijk van elkaar op de markt.

Echte innovatie

Volgens dipl.-ing. R. Schotz, bedrijfsleider bij Thyssen Hunnebeck, is er sprake van een echte innovatie. De Duo 20 en 24 liggers zijn zowel goedkoper als beter dan hun voorgangers, de C20 Compact en R24 Rastertrager (met een lijf van massief hout) van het in 1989 door Thyssen Hunnebeck aangekochte Steidle, en de HT 20/30/36 (met een lijf van triplex) uit de in 1981 gebouwde fabriek van Anton Kaufmann. Liggers met een lijf van spaanplaat werden door Thyssen Hunnebeck en Anton Kaufmann nog niet geleverd. Met het dubbele lijf van de Duo 20 en 24 komt daar verandering in.

Thyssen Hunnebeck en Anton Kaufmann hebben niet zomaar een nieuwe ligger verzonnen, maar zijn te rade gegaan bij hun klanten. Die bleken de voorkeur te geven aan een ligger die zijn geld waard is, of hij nu wordt gekocht of gehuurd. Hij moet licht zijn, duurzaam, en wat de vorm en het draagvermogen betreft vergelijkbaar met concurrerende liggers. Het aantal onderdelen moet gering zijn, de ligger moet op veel manieren toegepast ke worden, milieuvriendelijk zijn en er goed uitzien. Op basis van deze wensen zijn de Duo liggers ontwikkeld.

De Duo 20 is 25 procent goedkoper dan de Compact 20, en de Duo 24 is 34 procent goedkoper dan de Rastertrager 24, aldus een toelichting van Thyssen Hunnebeck. Het gewicht is een kilo minder per strekkende meter. Om de levensduur te verlengen zijn de kopse kanten van de Duo ligger voorzien van een beschermlaag van polyurethaan. De uiteinden van het dubbele lijf worden afgedekt met een beschermkap, die makkelijk verwijderd kan worden. De vorm en de afmetingen zijn standaard en de draagkracht voldoet aan de normale eisen.

Hulpstukken

Bij de Duo 20 en 24 is een aantal hulpstukken ontwikkeld waarmee de liggers aan elkaar verbonden ke worden. Ook is er de mogelijkheid om een valbescherming op de liggers te bevestigen. Na het storten van een betonnen vloer kan die valbescherming 20 cm naar boven geschoven worden, zodat hij weer aan de voorschriften voldoet. Met de Duo liggers kan een compleet bekistingselement worden samengesteld, voor een vloer of een wand. De elementen zijn te koppelen en met behulp van een staaf, die door de voorgeboorde gaten wordt gestoken, te hijsen. Tenslotte is er ook nog een hulpstuk, waarmee de ligger verlengd kan worden. Het is dus niet meer nodig steeds twee liggers naast elkaar te leggen. Ook komt het steunpunt in het midden te vervallen, twee ondersteuningen zijn voldoende. De ligger kan met maximaal 40 centimeter worden verlengd. De Duo ligger is makkelijk te herkennen. Hij is geel met een grijs lijf. De bescherming aan de kopse kanten is helder rood, evenals de beschermkap van het dubbele lijf. Aan de zijkant is duidelijk aangegeven om welk type ligger het gaat en wat de lengte is.

Microgolven

Bij de ontwikkeling van de Duo 20 en 24 is ook aan het milieu gedacht. Er worden bij de productie geen chloorhoudende kunststof, formaldehyde of giftige impregnering gebruikt. De lijm en kleurstoffen zijn op waterbasis. De ligger kan aan het eind van zijn leven verwerkt worden als organisch verontreinigd houtafval. De kap, waarmee het dubbele lijf wordt afgesloten, hoort bij het kunststofafval. De verpakking waarin de liggers worden geleverd is weinig milieubelastend.

Voor de productie van de Duo 20 en 24 is een compleet nieuwe fabriek ingericht. Het meest opvallend is de oven, waarin de latten van hout en spaanplaat met microgolven tot 85 graden Celsius worden verhit. Tijdens het verlijmen is de temperatuur van het materiaal nog altijd zo’n 50 tot 60 graden. Daardoor is de lijm na 20 tot 30 minuten reeds voldoende uitgehard. De doorlooptijd van een vrachtwagenlading liggers kan op die manier worden verkort van ongeveer 4 dagen naar zo’n 12 uur. Een groot deel van de productie kan dus op bestelling worden vervaardigd, in plaats van op voorraad.

In deze oven in de fabriek van THK Holztragerproduktion worden de houten en spaanplaten onderdelen voor de Duo liggers met microgolven verhit tot 85 graden Celsius.

De Duo 20 en Duo 24 liggers zijn eenvoudig met elkaar te verbinden. De gaten zijn voorgeboord.

Reageer op dit artikel