nieuws

Havenbedrijf Rotterdam moet broekriem aanhalen

bouwbreed

Het Gemeentelijke Havenbedrijf van Rotterdam (GHR) moet bezuinigen. Dat adviseert de bestuursdienst van de gemeente Rotterdam naar aanleiding van de cijfers die het GHR over 1996 publiceerde.

De winst over 1996 is veel lager dan voorzien: f. 35,6 miljoen in plaats van f. 89,8 miljoen. De bestuursdienst trekt overigens van die f. 35,6 miljoen nog eens zes miljoen af en komt op f. 29,5 miljoen. Volgens de bestuursdienst kan het GHR niet rekenen op die zes miljoen, een bijdrage van het Rijk aan de verplaatsing van het bedrijf Hanno, omdat de claim nog niet bij het Rijk is ingediend. Omdat het havenbedrijf f. 30,5 miljoen moet afdragen aan de gemeente komt het GHR dus zelfs een miljoen tekort.

De flink lagere winst wordt onder andere veroorzaakt door een tegenvallende opbrengst van de havengelden, omdat de totale overslag in Rotterdam daalde naar 288 miljoen ton in plaats van steeg naar de begrote 304 miljoen ton. Ook vielen de inkomsten uit huur en de uitgaven aan investeringen (rente) tegen. Daarnaast is het GHR steeds meer geld kwijt aan onderzoek, informatietechnologie en zogenoemde incentives, lokkertjes voor bedrijven om zich te vestigen in het Rotterdamse havengebied. Maar of dat wat oplevert blijkt niet uit het jaarverslag, aldus de bestuursdienst.

Omdat de inkomsten structureel lager blijken, moet er dus worden bezuinigd.

Reageer op dit artikel