nieuws

HAM gaat zout baggeren

bouwbreed

HAM bagger- en waterbouwkundige werken gaat in Safi (Jordanie) duizenden ‘zoutpaddestoelen’ wegbaggeren uit de Dode Zee. Het werk wordt uitgevoerd door cutterzuiger Zeeland. Deze is in Moerdijk geheel gedemonteerd en in onderdelen in een schip is gehesen (op de foto het 215 ton zware middenponton) dat vrijdag vertrok naar Aqaba. Opdrachtgever Arab Potash Company wint zout uit bekkens in de Dode Zee.

Op veel plaatsen ontstaan echter paddestoelvormige samenklonteringen die een goede doorstroming van het zoutwatermengsel naar de fabriek belemmeren. Daarom moet HAM ze wegbaggeren tot een diepte van 1,80 meter. Hiertoe is het koelleidingsysteem van de Zeeland aangepast aan het veertig graden warme zoutwatermengsel. Het werk start medio juli. Er is een bedrag van f. 20 miljoen mee gemoeid.

Reageer op dit artikel