nieuws

Grote Noorse bouwhoutconcerns overwegen fusie

bouwbreed Premium

In de Noorse bouwhoutbranche worden de krachten gebundeld. De twee dominerende concerns, Norske Skog en Moelven Industrier, voeren momenteel fusiebesprekingen en betrekken ook een derde, kleiner bedrijf – Hed-Alm – daarbij.

Gebundeld hebben de partners een marktaandeel van 50 procent en binnen de bouwhoutactiviteiten een omzet van omgerekend ruim f. 700 miljoen. Daarnaast produceren zij onder meer een aanzienlijke hoeveelheid spaanplaat en gelijmd hout ter waarde van nog eens een bedrag in die orde van grootte.

Doel van de gewenste fusie is om de harde onderlinge concurrentie te beeindigen, zo geven de betrokkenen toe. De afgelopen twee jaar gingen ze gebukt onder tegenvallende resultaten c.q. verliezen als gevolg van een te laag prijsniveau. Tevens speelt de overcapaciteit in de zagerijen een rol. In veel gevallen gaat het daarbij om kleine zelfstandige ondernemingen. De overcapaciteit is concreet 40 procent.

Reageer op dit artikel