nieuws

Gevelplaten gemaakt van afvalstoffen

bouwbreed

Het is mogelijk om kwalitatief hoogwaardige gevelplaten te vervaardigen van afvalstoffen. Dat stelt ir. L.M.M. Nevels, directeur van Edelchemie Panheel BV te Panheel. Het bedrijf verwerkt afvalstoffen door verbranding en verglazing, volgens een procede dat veel lijkt op de natuurlijke verbranding in een vulkaan. Het eindproduct is obsidiaan, een zwart gesteente dat ook in de omgeving van een vulkaan voorkomt.

Door het langzaam te laten afkoelen, ontstaan grote brokken spanningsvrij materiaal. Het kan in platen worden gezaagd en gepolijst. “We hebben al perfecte kubussen gemaakt”, aldus Nevels. “Het materiaal is vrij zwaar, het heeft een soortelijk gewicht van 3. Ons bedrijf heeft een capaciteit van ongeveer 1000 ton per jaar, maar het is technisch ook mogelijk de productie in het groot aan te pakken. Met weinig kosten kun je op die manier van afvalstoffen een mooi bouwmateriaal maken.” Volgens Nevels ke de platen van obsidiaan zeker concurreren met natuursteen, zoals het in het buitenland in groeven wordt gewonnen.

Reageer op dit artikel