nieuws

Gasunie gebruikt grote prefab betonnen units

bouwbreed Premium

De Gasunie gaat grote geprefabriceerde betonnen units gebruiken voor meet- en regeltechnische installaties. Bij het Vaanplein te Rotterdam is de eerste unit reeds geplaatst. De volgende twee staan bij de leverancier, Recon Nederland BV te Zeewolde, te wachten op transport.

Het gaat om bijzonder grote units met een lengte van 9,5 meter, een breedte van 4,5 meter en een hoogte van bijna 4 meter. Ze wegen ongeveer 60 ton per stuk en worden ’s avonds over de weg naar hun bestemming getransporteerd.

Het plaatsen van de units heeft nogal wat voeten in aarde. Bij het Vaanplein moesten een tijdelijke brug en een ontsluitingsweg worden aangelegd. Daar staat echter het voordeel van de korte bouwtijd op de locatie tegenover.

“Voor de Gasunie is het gebruik van deze grote prefab units een proef”, aldus G. de Groot, directeur van Recon Nederland. “Ze worden verspreid door het land geplaatst in verband met de vernieuwing van de meet- en regeltechniek van het gasnet. Nu worden de technische installaties nog achteraf in de units aangebracht, maar men denkt erover om ook dat deel te gaan prefabriceren. Dat is een hele cultuuromslag binnen de Gasunie.” Voor Recon Nederland is het een grote uitdaging om te ontdekken wat het bedrijf voor de energiebranche kan betekenen, stelt De Groot.

Bij het Vaanplein is van te voren geheid en een ringbalk gestort. Om de last te spreiden en spanningen op te heffen, is de unit op vilt geplaatst. Elders zullen de units op grondverbetering worden geplaatst, zoals binnenkort bij Nijkerk en Venray.

Verschillende kleuren

Elke geprefabriceerde unit is uniek, met eigen sparingen en voorzieningen. Ze zijn uitgevoerd in sierbeton, in verschillende kleuren die het best harmonieren met de omgeving. “Een betonfabriek stort de wanden voor ons. Om er zeker van te zijn dat de sparingen op de juiste plaats komen, maken wij zelf mallen. De vloer en het dak storten we zelf, met beton van een centrale”, aldus De Groot. “Vervolgens verzorgen wij de afbouw. Er komt een computervloer in de units en speciale deuren met gepantserd glas en dure sloten. Alle doorvoeren voor kabels en leidingen moeten absoluut gas- en waterdicht zijn. Dat maakt de units relatief duur, varierend van f. 95.000 tot f. 100.000.”

Betonnen stacaravans

Recon Nederland is meer een assemblage- dan een productiebedrijf. “We besteden veel uit aan vaste relaties”, aldus De Groot. “We hebben zelf zes vaste werknemers, maar de totale werkgelegenheid is ongeveer 50 plaatsen. De medewerkers van onze relaties komen hier naar toe. Alle units worden op maat gemaakt, we hebben geen producten op voorraad.”

Het bedrijf bestaat sinds 1981 en is begonnen met het idee een vervanger van de stacaravan te vervaardigen van beton. Zover is het nooit gekomen, maar Recon Nederland produceert wel bergingen en sanitaire units voor woonwagenkampen en campings en opslagplaatsen voor klein chemisch afval. De units voor de Gasunie zijn de grootste die tot op heden zijn gebouwd. De Groot: “We ke gaan tot 80 a 100 ton. Als ze nog groter worden, is het verstandig twee kleine units te maken en ze naderhand te koppelen. De uitzetting is namelijk aanzienlijk, als de zon er de hele dag op schijnt.”

Reageer op dit artikel