nieuws

Friesland wil apart net voor huishoudwater

bouwbreed

Waterleiding Friesland gaat serieus kijken naar de mogelijkheden om in nieuw te bouwen wijken een tweede waterleidingnet aan te leggen. Het water uit dit tweede net zou gebruikt moeten worden voor het doorspoelen van het toilet, het wassen van de auto en huishoudelijke klussen. Directeur L. Zwierstra hoopt het plan binnen vijf jaar te realiseren.

Het waterleidingbedrijf zal het komende half jaar beoordelen of zo’n tweede net haalbaar is. Bovendien bekijkt het aan welke kwaliteitseisen het huishoudwater moet voldoen. Waterleiding Friesland is overigens niet de eerste die aan een tweede waternet werkt. In Ede krijgt een nieuwbouwwijk met 4500 woningen een tweede net voor huishoudelijk water. Ook voor enkele Vinex-locaties is de aanleg van een tweede net een serieuze optie.

Volgens de vereniging van waterleidingbedrijven Vewin is de aanleg van een huishoudwaternet vooralsnog bedoeld om er ervaring mee op te doen. Duidelijk moet worden wat het milieurendement is en wat de kosten in de praktijk uiteindelijk zijn. Vewin heeft intussen een speciale begeleidingsgroep ingesteld die de ontwikkeling van leidingen voor huishoudwater begeleidt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels