nieuws

Den Haag dieper in schuld na annexatie van bouwlocatie

bouwbreed Premium

Een annexatie van de bouwlocatie Ypenburg gaat Den Haag ruim f. 1 miljard kosten. Ook voor de gemeenten Rijswijk, Pijnacker en Nootdorp heeft het vergaande financiele gevolgen. Per saldo schieten de drie gemeenten er zo’n slordige f. 300 miljoen bij in. Het toewijzen van bouwlocaties aan het financieel noodlijdende Den Haag heeft dus geen enkele zin.

Tot deze conclusie komt het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven in de rapportage ‘Financiele effecten van overgang van Ypenburg naar Den Haag’. Deze nota is gisteren in allerijl door de gemeenten Pijnacker, Rijswijk, en Nootdorp gepresenteerd.

Hiermee proberen de drie buurgemeenten van Den Haag annexatie van de bouwlocatie waar onlangs een begin is gemaakt aan de bouw van 12.000 woningen, af te wenden. Het inlijven van Ypenburg door de Residentie is niet denkbeeldig. Zeker niet gezien het feit dat de Tweede Kamer eerder deze week al de nodige vraagtekens bij de vorming van een stadsprovincie Haaglanden heeft gezet. In de visie van de Tweede Kamerleden wordt de Haagse financiele nood bij lange na niet door de vorming van een stadsprovincie opgelost. De VVD bij voorbeeld opteert meer voor het toevoegen van Ypenburg en ook Leidschenveen aan Den Haag. “Als dat voldoende opbrengt”, voegde het VVD-lid Hemkes daar dan wel bij.

Tegenvaller

En dat laatste valt bar tegen, zo stelt het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven na de nodige rekenarij vast. Het verlies van de Vinex-locatie voor Rijswijk, Nootdorp en Pijnacker op wiens grondgebied Ypenburg ligt, komt uit op bijna f. 300 miljoen. Maar Den Haag gaat er na annexatie ruim f. 1 miljard op achteruit. Dit heeft te maken met het feit dat Den Haag opdraait voor hogere kosten die de gemeente voor haar nieuwe inwoners moet maken. Ook wordt de residentie met de ontwikkelingskosten van Ypenburg geconfronteerd, zo meent het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven.

De gemeentebesturen van Nootdorp, Rijswijk en Pijnacker hopen hiermee de Tweede Kamer alsnog op het pad van de stadsprovincie Haaglanden te krijgen. Volgende week buigt de Kamer zich in een tweede termijn over dit vraagstuk.

Den Haag kon gisteren niet reageren. De gemeente had de nota nog niet gekregen.

Reageer op dit artikel