nieuws

Case brengt nieuws op vrijwel elk gebied

bouwbreed

In de lichte tot middelzware klasse van bouwmaterieel is Case Corporation ongetwijfeld de grootste producent ter wereld. Op de Intermat ’97 was dit duidelijk te merken. Op een van de grootste stands van deze vakbeurs toonde Case een keur aan nieuw materieel. Van mini-graafmachines, via schrankladers tot het topmodel uit de 88-serie graafmachines: de 1488.

De invloed die Case Corporation op de markt van bouwmaterieel wereldwijd heeft wil men zeker behouden, zo niet uitbreiden. Om dit doel te realiseren heeft Case sinds de vorige Intermat 23 nieuwe machines op de Europese markt gebracht naast een aantal technische aanpassingen aan bestaande machines. Daarnaast zal men in de periode 1995 tot 2000 een bedrag van bijna $900 miljoen steken in onderzoek en ontwikkeling. Een enorm bedrag. Echter de totale Case Corporation haalde in 1996 een brutowinst van $5,4 miljard.

Meer dan 30 procent hiervan werd gerealiseerd door de divisie bouwmaterieel.

Op het gebied van de hydraulische mini-graafmachines is Case een nieuw samenwerkingsverband aangegaan met de Japanse materieelfabrikant Kobelco. Binnen dit samenwerkingsverband zullen er mini-graafmachines worden ontwikkeld door Kobelco terwijl deze dan onder licentie zullen worden gebouwd door Fermec. De marketing en verkoop vindt plaats onder het Case-label door het netwerk van 4900 onafhankelijke Case-dealers en onder het Fermec-label door de Fermec organisatie.

De serie mini-graafmachines waarmee Case op de markt komt bestaat uit zes modellen met de typeaanduidingen 15, 16, 28, 31, 35 en 50. Deze machines hebben bedrijfsgewichten van respectievelijk 1,45, 1,55, 2,81, 3,11, 3,43 en 4,52 ton. Behalve het model 50 zijn de machines uitgerust met driecilinder Perkins dieselmotoren die vermogens leveren van 13 tot 29 kW (18 tot 39 pk). Voor het model 50 wordt gebruik gemaakt van een Mitsubishi viercilinder motor die een vermogen levert van 29 kW (39 pk).

Kenmerken van deze machine-reeks zijn een ruime en comfortabele cabine met een volwaardig instrumentarium. Daarnaast bevindt het contragewicht zich niet alleen aan de achterzijde van de machines maar is het er als het ware omheen gevouwen hetgeen tevens een uitstekende bescherming aan de zijkanten van de machines geeft. De werkfuncties zijn vloeiend en met precisie uit te voeren. De mini-graafmachines zijn uitgerust met een zwenkbare giek en een derde functie.

Dankzij de zwenkgiek ke de Case mini-graafmachines tot 90 graden links en rechts van de machine graven wat de inzetbaarheid op kleine werkplekken ten goede komt.

Het model 16 uit de reeks is voorzien van een variabele spoorbreedte. Met ingetrokken rupsen is de breedte van dit model 980 mm, uitgeschoven komt de machine tot een spoorbreedte van 1320 mm waardoor een grotere stabiliteit wordt verkregen voor de graaffunctie of indien de machine bijvoorbeeld is uitgerust met een sloophamer.

Nieuwe schrankladers

Als gevolg van de marktvraag uit met name de bouwwereld, de landinrichting en de recyclingindustrie komt Case nu met grotere schrankladers waarmee zwaardere lasten verwerkt ke worden.

De serie schrankladers die aan deze eisen voldoet bestaat uit drie modellen: de 85XT, de 90XT en de 95XT.

De 85XT heeft een bedrijfsgewicht van 3,57 ton. Dit kleinste model uit de nieuwe serie wordt aangedreven door een viercilinder dieselmotor van het type Case 4-390 die een vermogen levert van 57,4 kW (77 pk). De werklast van de machine bedraagt 1043 kg en de kiplast 2087 kg. In de zwaarste uitvoering bedragen deze lastwaarden respectievelijk 1227 kg en 2454 kg. De breedte van de 85XT is 2,03 meter evenals de hoogte. De lengte is 3,44 meter. De uitkip hoogte met kiphoek van 40 graden bedraagt 2,29 meter.

Het model 90XT heeft als krachtbron de turbo-versie van de Case 4-390 dieselmotor die een vermogen levert van 63,4 kW (85 pk). Het bedrijfsgewicht van de machine, inclusief een volle brandstoftank, machinist en standaard bak met een breedte van 2,08 meter, bedraagt 3.990 kg. Uitgerust met een bakinhoud van 0,54 m3 bedraagt de werklast 1.089 kg (1250 kg in de zwaarste uitvoering) en het hefbereik is dan 3,16 meter terwijl de uitkiphoogte 2,4 meter bedraagt.

De 95XT heeft hetzelfde bedrijfsgewicht als de 90XT en is verder uitgerust met dezelfde motor. De werk-en kiplast is echter groter en komt tot 1361 kg en 2722 kg (1590 kg en 3180 kg in de zwaarste uitvoering). Dit als gevolg van een grotere olieopbrengst van de pomp van 86,5 liter per minuut tegen 66 liter per minuut voor de 90XT. De maximale hefhoogte van de schrankladers bedraagt 4,14 meter en de uitkiphoogte is 2,41 meter.

De rijfunctie vindt plaats met behulp van twee separate hydrostatische aandrijfsystemen, elk aan een zijde van de machine. De uiteindelijke aandrijving gebeurt door een ketting met twee sprockets.

Ten behoeve van de veiligheid biedt de machine ROPS/FOPS uitvoering. Anders dan bij vergelijkbare machines worden de nieuwe schrankladers volledig met de hand bediend, wat de veiligheid ten goede komt. Standaard zijn de schrankladers voorzien van een mechanische snelkoppeling terwijl de heavy-duty uitvoeringen optioneel ke worden uitgerust met een hydraulische snelkoppeling. Een compleet scala aan uitrustingsstukken is door Case leverbaar.

Snelkoppeling

Uit oogpunt van economie en ergonomie bestond er grote vraag uit de markt naar een snelkoppeling voor de Case Poclain hydraulische graafmachines. Op de Intermat ’97 werd deze koppeling geintroduceerd. Het betreft hier een mechanische/hydraulische snelkoppeling die door de machinist vanuit de cabine bediend kan worden. De koppeling van bak of hulpstuk duurt minder dan een minuut.

Case greep de Intermat ’97 tevens aan om voor het eerst zijn nieuwe hydraulische graafmachine uit de 28 tot 34 tons-klasse te tonen. Deze graafmachine kreeg als type-aanduiding 1488 Powersensor mee en is daarmee de zwaarste uit de lijn welke nu bestaat uit de typen 1488, 1288, 1188, 988, 788 Powersensor en de 588. Hiermee wordt het hart van de markt, de 13 tot 30 ton klasse, bestreken.

De Case Poclain 1488 Powersensor wordt aangedreven door een Case zescilinder turbogeladen dieselmotor. Deze motor is ten behoeve van het onderhoud goed bereikbaar evenals de pomp en de ventielen van het hydraulische systeem.

De aandrijflijn beschikt over twee hydraulische motoren met variabele opbrengst die de machine in staat stellen rijsnelheden te behalen van respectievelijk 2,7 en 4,2 km/uur. De trekkracht bij lage rijsnelheden bedraagt 29.300 daN waardoor de 1488 door de moeilijkste terreinomstandigheden kan komen. De bodemvrijheid, gemeten in het midden van de onderwagen, bedraagt 0,67 meter.

Het hydraulische systeem met een vermogen van 146 kW, wordt evenals bij de andere Powersensor modellen volledig elektronisch aangestuurd en gecontroleerd. Hierdoor ontstaat de grootst mogelijke efficiency van het systeem en daardoor een optimale productiviteit en economische bedrijfsvoering.

De machine kan met twee verschillende gieken worden geleverd. Een monogiek met een lengte van 6,50 meter of een geknikte giek van 7,27 meter. Bij deze gieken kan een keus worden gemaakt uit vier lepelstelen met lengten van 2,0, 2,5, 3,0 en 3,5 meter. Bij gebruik van de kortste lepelsteel bedraagt de opbreekkracht aan de 1850 liter bak 20.800 dan. De maximale graafdiepte bedraagt 7,75 meter.

Super LE

Sinds de introductie van zijn eerste graaf-laadcombinatie, nu 50 jaar geleden, heeft Case inmiddels 425.000 stuks van dit type materieel geproduceerd. De laatste uit de rij is de nu gepresenteerde 595 Super LE Servopower.

De nieuwe graaf-laadcombinatie wordt aangedreven door een turbogeladen dieselmotor met een vermogen van 71,58 kW (96 pk). De hydrostatische besturing biedt de gebruiker drie besturingsmogelijkheden: voorwielsturing, vierwielsturing en hondegang. In vierwielsturing komt de 595 Super LE tot een draaicirkel van 6,90 meter.

Voor de laadfunctie staan twee bakken ter beschikking: een standaard 1000 liter bak of een vier-in-een bak met een inhoud van 950 liter. Onder een kiphoek van 45 graden bedraagt de uitstorthoogte 2,70 meter en de reikwijdte is dan 0,70 meter. De opbreekkracht is ruim 5000 daN.

De graafinstallatie kan worden uitgerust met een hydraulisch telescopeerbare graafarm waardoor de graafdiepte 5,86 meter is.

Via de standaardgiek komt men tot 4,46 meter. De giek is uitgerust met een hydraulische snelkoppeling. De indringkracht bedraagt 3000 daN en de opbreekkracht komt tot een respectabele waarde van meer dan 5000 daN. Voor de machines staat een keur aan aanbouwhulpstukken ter beschikking.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels