nieuws

Actievoerders bezetten bouwput in Nijmegen

bouwbreed

Ongeveer vijftig actievoerders van Groen Front! hebben dinsdagochtend een bouwput aan het Nijmeegse Kelfkensbos bezet. De actievoerders protesteren tegen de bouw van een parkeergarage op die plaats.

Bouwkombinatie Kelfkensbos is bezig met de aanleg van een ondergrondse parkeergarage voor 600 auto’s aan het Kelfkensbos. Omstreeks tien uur dinsdagochtend besloot de poleiding op het werk dat de actievoerders dinsdag mogen blijven zitten. Vanochtend om zeven uur zouden de bouwcombinatie de werkzaamheden weer hervat moeten worden. De garage krijgt vier – ondergrondse – parkeerlagen. De bouwput wordt droog ontgraven en krijgt een diepte van 13 meter onder maaiveld. De grondslag is zand.Het project moet 1 juli 1998 gereed zijn.

De actievoerders hebben obstakels in het zand verborgen. Een aantal had zich gisteren vastgeketend aan een graafmachine. Anderen bouwden van steigerpalen en latten een blokkade bij het toegangshek naar het terrein.

De bouwvakkers die aan de parkeergarage werken zijn dinsdag naar een ander bouwterrein van de aannemer gestuurd. De politie is rond tien uur vanaf het Kelfkensbos vertrokken. Tot dinsdagavond zou de politie de actievoerders niets in de weg leggen, aldus een woordvoerder.

Een woordvoerder van Groen Front! zegde toe dat de actie dinsdag zou worden beeindigd.

Volgens de poleiding leidt de Bouwkombinatie Kelfkensbos enkele tienduizenden guldens schade doordat er dinsdag niet gewerkt kon worden. Groen Front! zegt dat het veroorzaken van schade door het stilleggen van het bouwwerk een doel van de actie is.

Leugen

De actievoerders vinden dat Nijmegen te veel ruimte biedt aan auto’s in de binnenstad. Fietsers nauwelijks ruimte, terwijl de gemeente wel twee nieuwe parkeergarages bouwt. Het gemeentelijk voornemen om het autoverkeer uit het centrum te weren is een leugen, vindt Groen Front!.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels