nieuws

Zwakke bouwmarkten in Europa houden Franki in de rode cijfers

bouwbreed

Funderingsspecialist Franki is niet in staat om uit de rode cijfers te komen. Vorig jaar leed het Belgische bedrijf een verlies van f. 6,1 miljoen, dat is wel een verbetering van f. 1,5 miljoen. Oorzaak is de slechte situatie van een aantal Europese bouwmarkten.

De orderportefeuille van de groep Franki bedroeg op begin dit jaar f. 473 miljoen, een daling van bijna f. 75 miljoen. Begin 1996 was dat nog f. 550 miljoen. Volgens ir. Johan De Muynck, voorzitter van de Franki-groep werd deze daling vooral veroorzaakt door het ten einde lopen van enkele grote infrastructuurwerken in Belgie en een geslonken bouwmarkt in Frankrijk.

Voor dit jaar verwacht de Franki-voorzitter een lichte stijging van de omzet. Deze verwachting wordt gerechtvaardigd door de stijging van de activiteiten in Centraal-Amerika en in Australie. In Europa verwacht De Muynck ook dit jaar een zwakke bouwmarkt.

Franki Civil Engineering en Building, operationeel in Belgie, Nederland, Frankrijk en op een beperkt aantal exportmarkten, realiseerde in 1996 een omzet van f. 253,1 miljoen tegenover f. 292,3 miljoen in 1995. Deze daling werd vooral veroorzaakt door de Franse dochteronderneming Guerra Tarcy, die te kampen heeft met een ingekrompen Franse bouwmarkt. Inmiddels werden binnen de business unit Civil Engineering en Building vanuit Belgie belangrijke contacten gelegd voor poen in het Midden-Oosten en vooral in Abu Dhabi.

In Nederland en Frankrijk is Franki bezig met een diversificatie naar industriebouw en burgerlijke bouwkunde, aldus De Muynck.

Franki Foundations Europe, die opereert in Belgie, Nederland, Frankrijk, Tsjechie en Polen, behaalde vorig jaar een omzet van f. 172,7 miljoen (inclusief de groep Foraky en Geodisign). Dat is f. 4,7 miljoen minder dan in 1995. Vooral in Belgie verslechterde het resultaat van Franki Foundations. Vanuit het funderingsbedrijf Franki France werden activiteiten opgestart in Polen, Spaans Baskenland en Guadeloupe. Op 22 januari 1997 werd Franki Polska opgericht met zetel in Warschau.

Reageer op dit artikel