nieuws

Waalbrug bij Ewijk krijgt opknapbeurt

bouwbreed

Rijkswaterstaat werkt in juni, juli en augustus 24 uur per dag en zeven dagen per week aan de brug over de Waal bij Ewijk in de A50 (Apeldoorn-Den Bosch). De brug krijgt een grote opknapbeurt. Files zijn bij het toch al beruchte knelpunt onvermijdelijk, zo verwacht Rijkswaterstaat.

De brug over de Waal is 21 jaar oud. Het wegdek is dringend toe aan een nieuwe asfaltlaag. Er komen nieuwe vangrails en de brug wordt geschilderd. Op de brug plaatst Rijkswaterstaat bovendien lampen, die minder licht geven als er weinig verkeer is.

De klus kost ongeveer f. 25 miljoen. Als de dienst niet volcontinu zou doorwerken aan de brug, zou het werk een jaar duren. Omdat het stuk A50 tussen Valburg en Ewijk toch al zeer filegevoelig is, vond Rijkswaterstaat dat onaanvaardbaar.

De A50 vormt een doorgaande noord-zuidverbinding. De snelweg is nauwelijks te mijden voor mensen die de grote rivieren aan de oostzijde van Nederland willen passeren. Tijdens de werkzaamheden blijven twee rijstroken beschikbaar door de fietspaden tijdelijk tot rijbaan te maken. Die banen zijn echter smaller, terwijl het verkeer ook bochten moet maken. Dat leidt onherroepelijk tot files want het verkeer mag tussen Valburg en Ewijk tijdens de werkzaamheden niet harder rijden dan zeventig kilometer per uur.

Rijkswaterstaat verwacht vooral problemen rond de weekeinden dat de basisscholen vakantie krijgen. Ook de vrijdag van de Vierdaagse van Nijmegen, als het verkeer bij die stad toch al helemaal vastloopt, zal een groot probleem zijn.

Reageer op dit artikel