nieuws

Utrechtse Griftpark krijgt weer vorm

bouwbreed

Ruim f. 300 miljoen heeft de sanering van het Griftpark in Utrecht gekost. Twintig jaar zijn talloze instanties bezig geweest het terrein aan de rand van het centrum te ontdoen van kankerverwekkende aromaten, cyanide en teer.

B en W presenteerde het definitieve ontwerp van het nieuwe Griftpark, dat van de voormalige gifbelt eindelijk een groen park moet maken. Een van de grootste saneringspoen in Nederland moet vanaf 1998 een lommerrijk wandelgebied worden.

Opmerkelijk is onder meer de Natuurkern, een gebied van twee hectare waar de ‘natte- en droge milieus’ ongestoord hun gang ke gaan. De kern is al ontstaan toen een deel van het park in afwachting van de saneringsoperaties met rust werd gelaten. Bovenop de verontreinigde grond groeiden wilde planten en sprongen padden rond. In het nieuwe plan hebben de ontwerpers die chaos, gesaneerd, intact gelaten.

De plannenmakers hebben verder een stadsboerderij met educatieve tuinen en ‘knuffelweides’ ingetekend. Het riviertje de Biltsche Grift wordt deze zomer via een afgescheiden bak weer in de oude loop hersteld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels