nieuws

Sanering Neproma-terrein eindelijk aangepakt

bouwbreed Premium

Het saneren van het zwaar vervuilde Neproma-terrein in het centrum van Arnhem gaat tientallen miljoenen guldens kosten. De goedkoopste variant kost f. 15 miljoen, terwijl de duurste oplossing op termijn f. 90 miljoen gulden kost.

Dat blijkt uit een saneringsrapport, dat de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem samen hebben laten maken. Voorlopig is gekozen voor een optie die ruim f. 21 gulden gaat kosten.

In 1992 bleek dat het Neproma-terrein zwaar vervuild was. Veroorzaker is het textielbedrijf Neproma, dat bij wassen en bleken van stoffen grote hoeveelheden van de oplosmiddelen tetrachlooretheen (per) en tri in de bodem heeft laten weglekken. Toen de vervuiling ontdekt werd was Neproma al een aantal jaren verhuisd naar een locatie op het Arnhemse industrieterrein.

Omwonenden van het terrein bleken op grote schaal gezondheidsklachten te hebben. Dat werd veroorzaakt doordat zelfs in de binnenlucht van woningen te grote hoeveelheden per voorkwamen. Ook bleek met het grondwater een deel van de oplosmiddelen weg te lekken in de richting van de Rijn, zodat ook omliggende wijken last hadden van verontreiniging.

De gemeente Arnhem heeft in de afgelopen jaren al voor ongeveer zeven miljoen gulden aan maatregelen genomen om de gevolgen van de vervuiling te beheersen. Onder meer is in de kruipruimte van woningen een schuimlaag aangebracht.

De voorgestelde saneringswijze heeft, blijkt uit onderzoek, goede resultaten voor gezondheid en milieu. De overlast voor omwonenden door de sanering zal matig zijn.

Reageer op dit artikel