nieuws

Rekenwaarden vastgesteld voor balken boven mestkelders

bouwbreed Premium

Een pogroep van de Vereniging Nederlandse Cementindustrie (VNC) te ‘s-Hertogenbosch en de Vereniging van Fabrikanten van Agrarische Betonwaren (AGRAB) te Woerden heeft rekenwaarden vastgesteld voor onderslagbalken onder vloeren boven mestkelders. Met behulp van deze rekenwaarden ke de fabrikanten de noodzakelijke afmetingen van hun producten bepalen.

Tot nu toe zijn er geen regels voor de constructieve berekening van de onderslagbalken. De fabrikanten gebruiken hun eigen rekenwaarden. Uit onderzoek is gebleken, dat tussen die rekenwaarden grote verschillen bestaan. Dat kan tot problemen leiden, vooral als er sprake is van een stalvloer waarop niet alleen vee loopt, maar ook vrachtwagens moeten ke rijden.

De door de pogroep vastgestelde rekenwaarden zijn gepubliceerd in nota 97-07 van het DLO-Instituut voor Milieu- en Agritechniek (IMAG-DLO) te Wageningen.

Reageer op dit artikel