nieuws

Procureur-generaal wil opheldering grondzaak

bouwbreed

Het parket van de procureur-generaal in Arnhem wil dat de hoofdofficier van justitie enige haast maakt met het ambtsbericht over de afhandeling van de zogenoemde vuile-grondzaak in Nijmegen. Op grond van dit ambtsbericht beslist het hof of justitie de gemeente Nijmegen alsnog moet vervolgen.

Een dertigtal bewoners- en actiegroepen uit Nijmegen beklaagde zich in januari van dit jaar bij het hof over de beslissing van het Openbaar Ministerie om Nijmegen niet te vervolgen. De klagers menen dat zij in hun belangen zijn geschaad, nu de gemeente jarenlang heeft ke “sjoemelen” met soms zwaar verontreinigde grond, zonder dat Burgemeester en Wethouders zich daar strafrechtelijk voor moeten verantwoorden. Justitie in Arnhem seponeerde de zaak tegen de gemeente in november vorig jaar op grond van het Pikmeerarrest van de Hoge Raad. Dat stelt dat lagere overheden niet ke worden vervolgd voor overtredingen die zijn begaan tijdens het uitoefenen van overheidstaken. Minister Sorgdrager zei enkele weken geleden in de Tweede Kamer dat de politiek in zulke gevallen moet ingrijpen. In Nijmegen gebeurde dat niet: de gemeenteraad nam genoegen met excuses en goede voornemens van het college van B en W.

De hoofdofficier van justitie moet in het ambtsbericht uitleggen hoe het Openbaar Ministerie tot de sepotbeslissing is gekomen. Het gerechtshof kan de betrokken partijen dan mondeling horen in de raadkamer. Vervolgens kan het hof het Openbaar Ministerie opdragen de zaak alsnog voor de rechter te brengen. Volgens woordvoerder mr. A. de Meij van het parket van de procureur-generaal is het gebruikelijk dat zo’n beslissing binnen een half jaar na ontvangst van de klacht is genomen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels