nieuws

Ontgronding voor aanleg Afrikahaven kan beginnen

bouwbreed

De Raad van State heeft de schorsende werking op het bestemmingsplan ‘Ruigoord 1992’, waarin onder meer de aanleg van de zogenaamde Afrikahaven aan de westkant van Amsterdam wordt geregeld, opgeheven. Dat betekent dat het gemeentelijk havenbedrijf in Amsterdam kan beginnen met de afgraving van een terrein van 350 bij 1500 meter tot een diepte van 5 meter.

Projectleider T. Winkel Buiter verwacht dat de afgraving zo’n twee jaar in beslag zal nemen. Tegen die tijd hoopt het gemeentelijk havenbedrijf ook de procedures die de tegenstanders bij het Europees Hof en de Kroon hebben aangespannen te hebben gewonnen.

De tegenstanders van de aanleg, onder meer bewonersgroepen, hadden bij de Raad van State aangevoerd dat eerst de uitkomst van genoemde procedures zou moeten worden afgewacht. Volgens hen is de afgraving een onomkeerbaar proces. De unieke natuur in Ruigoord zal erdoor verdwijnen.

Tijdens de hoorzitting lieten de tegenstanders professor A. Heertje opdraven om te betogen dat de door de gemeente Amsterdam verwachte werkgelegenheid in het nieuw aan te leggen havengebied weleens danig zou ke tegenvallen.

Niet bekend

Reageer op dit artikel