nieuws

Makelaar Bart moet van rechter fors in buidel tasten

bouwbreed

Makelaar Bart uit Krabbendijke moet drie kopers van zijn woningen in Brouwershaven schadeloos stellen. Samen met zijn kompaan H.R. Flipse uit ‘s-Gravenpolder en aannemingsbedrijf Tebo uit Vlissingen is Bart door de rechter veroordeeld tot het betalen van ruim f. 120.000. Verder draaien zij op voor de kosten gemoeid met het afbouwen van de drie woningen. Hierop staat een dwangsom van f. 25.000 per dag dat zij in gebreke blijven.

Dit heeft mr. T. Fransen, fungerend president van de rechtbank in Rotterdam bepaald in een kort geding dat door drie kopers tegen Makelaar Bart was aangespannen. De drie hadden in oktober ’95 bij Abraham Bart een woning gekocht in Brouwershaven. Deze woningen maakten onderdeel uit van een klein nieuwbouwwijkje dat door Bart en Flipse via hun vennootschap Creating Housing Accommodation (CHA) is ontwikkeld.

Met de ontwikkeling van dit wijkje is van alles misgegaan. Een eerder aangetrokken aannemer ging door een slecht betalingsgedrag van CHA bij een ander po failliet. Voor de bouw van de vijf nog af te bouwen woningen werd het Vlissingse aannemingsbedrijf Tebo van J.A. de Keuning betrokken. Met alle gevolgen van dien, zo bleek. De kopers die al snel wantoestanden op de bouw constateerden schortten uiteindelijk hun betalingen op, waarop de bouw voor langere tijd werd stilgelegd.

Onderzoek

Na een onderzoek van de Rotterdamse bouwadviseur Henri M. Winkelman en gesprekken met alle betrokkenen werd vorig jaar oktober besloten dat Tebo de bouw onder toezicht van een onafhankelijke partij zou hervatten. De waslijst aan geconstateerde gebreken zou daarbij zo snel mogelijk worden opgelost. In december moesten de woningen worden opgeleverd. Het ging echter weer mis. Volgens de onafhankelijke deskundige hield Tebo zich niet aan de afspraken en drie van de vijf kopers stapten vervolgens onder leiding van mr. J.F. Bienfait van het Rotterdamse advocatenkantoor Van Dam en Kruidenier naar de rechter.

Ondeugdelijk

De uitspraak die mr. T. Fransen nu heeft gedaan liegt er niet om. Niet alleen het aannemingsbedrijf Tebo wordt in de affaire aansprakelijk gesteld, CHA – het bedrijfje van Bart en Flipse – blijft niet buiten schot. Immers, zo stelt de fungerend president in zijn overweging, makelaardij Bart heeft als bemiddelaar de ondeugdelijk gebleken Tebo als aannemer aangewezen waarmee de kopers in zee moesten.

“Ik ben blij dat ik de rechter heb ke overtuigen dat Bart en Flipse mede schuldig zijn en dat niet Tebo er als enige voor moet opdraaien”, aldus Bienfait in een toelichting op het vonnis. Zijn volgende taak is nu om het bedrag voor zijn clienten te innen. Welke wegen hij daarbij gaat bewandelen wil Bienfait “om strategische redenen” niet kwijt. Wel is duidelijk dat hij twee keuzes heeft: beslaglegging of het faillissement van betrokkenen aanvragen. Zijn clienten bouwen hun woningen nu in eigen beheer af. De rekening hiervan gaat naar Creating Housing Accommodation en aannemingsbedrijf Tebo.

Niet gelukkig

De Keuning, directeur van het geplaagde aannemingsbedrijf is, dat mag duidelijk zijn, weinig gelukkig met het vonnis. “Ik heb het geld ook niet. De reden dat ik eind vorig jaar ben gestopt met de bouw is dat ik van CHA geen geld meer kreeg. Ik kan er niet alleen voor opdraaien.”

Bart, die vorig jaar regelmatig met zijn praktijken deze krantenkolommen haalde, een spoor van failliete aannemers heeft hij inmiddels op zijn geweten, was niet bereikbaar voor commentaar. Sinds vorig jaar juni, het begin van de stroom aan negatieve publiciteit rond zijn makelaardij, voert zijn bedrijf een andere naam: Grond- en Projektmakelaardij Nederland BV.

Een betrokkene die verder anoniem wenst te blijven is ervan overtuigd dat het faillissement van Bart nu nog slechts een kwestie van tijd is.

Kopers voor vele tienduizenden guldens gedupeerd

Reageer op dit artikel