nieuws

KNVB wil grootschalige aanleg veldverwarming

bouwbreed Premium

Alle voetbalvelden die worden gebruikt voor betaald voetbal moeten in 2000 zijn voorzien van veldverwarming. De aanlegkosten hiervan bedragen circa f. 180.000 per voetbalveld, terwijl de exploitatiekosten van de veldverwarming circa f. 30.000 per jaar bedragen. Het bestuur betaald voetbal wil de 36 Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) in Nederland hierbij financieel helpen met een bijdrage van f. 65.000 per BVO. Bovendien ke leningen worden afgesloten via het Postimuleringsfonds.

Dit maakte de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) gisteren bekend op de bijeenkomst ‘Veldverwarming, de feiten, de cijfers’, die werd gehouden in het NAC-stadion te Breda. Dit stadion werd als eerste in Nederland voorzien van veldverwarming. De voetbalclub laat zich zeer lovend uit over de resultaten van de veldverwarming. “Het aangelegde systeem heeft in technisch opzicht goed gefunctioneerd zonder calamiteiten”, aldus een toelichting van NAC. “De totaalkosten zijn binnen de begroting gebleven, ondanks de extreme temperaturen tijdens de winterperiode.”

Volgens NAC is het “van groot belang de veldverwarmingsproblematiek integraal aan te pakken.” Dit is ook de mening van de KNVB: “Uiteraard is het effect op bijvoorbeeld de doelstelling om te komen tot een ongestoord competitieverloop, groter naarmate er meer clubs over veldverwarming beschikken.”

Door gebruik te maken van veldverwarming kan worden voorkomen dat voetbalvelden opvriezen en niet tijdig zijn ontdooid. Dit wordt een ‘opdooisituatie’ genoemd. Zo’n situatie kan onder meer optreden indien door de schaduw die een tribune afwerpt, een deel van het voetbalveld bevriest terwijl een ander deel dit niet doet. Ook kan het gebeuren dat het veld wel ontdooit, maar dat er vorst in de grond blijft, waardoor de neerslag niet kan worden verwerkt. Door opdooisituaties werden in het seizoen 1995-1996 32 wedstrijden afgelast.

Veldverwarming is te vergelijken met vloerverwarming en bestaat uit een buizenstelsel dat onder de grasmat wordt aangelegd en dat is aangesloten op de stadsverwarming. Het systeem kan binnen een week worden aangelegd. Bij nieuw te bouwen stadions leidt de aanleg van een verwarmingssysteem niet tot vertraging, maar bij bestaande voetbalvelden moet eerst het bodemprofiel worden gerenoveerd en moet het drainagesysteem optimaal functioneren. Dit is nodig omdat het na de aanleg van het verwarmingssysteem veel moeilijker is om de diepere grondlagen te bewerken.

Veldverwarming kan ook heel goed worden toegepast bij trainingsvelden. Deze moeten het hele jaar door bespeelbaar blijven en een verwarmingssysteem kan er voor zorgen dat de toplaag een voldoende dempend vermogen houdt om optimaal te ke worden gebruikt.

Reageer op dit artikel