nieuws

Installatiebranche profiteert van MKB-subsidie energiebesparing

bouwbreed Premium

De installatiebranche kan behoorlijk profiteren van de nieuwe subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen in het midden- en kleinbedrijf. Een belangrijke rol is voor hen weggelegd om het MKB te wijzen op mogelijkheden. Het MKB gaat met de regeling eindelijk profiteren van de energietoeslag.

MKB-Nederland en EnergieNed, de koepel van energiebedrijven hebben eindelijk overeenstemming bereikt over een susidieregeling voor het MKB. Deze houdt in dat 20% subsidie wordt gegeven voor de extra kosten van investeringen in energiebesparende maatregelen. Deze komt bovenop een rentekorting die bedrijven ke krijgen over leningen uit een energiebesparingsfonds.

Zowel de subsidies als de rentekorting worden betaald uit geld dat binnenkomt in het kader van het Milieu Actie plan (MAP). Dit is een toeslag van maximaal 2,5% op de energietarieven. Dat brengt jaarlijks ongeveer f. 300 miljoen in het laatje. De energiebedrijven innen deze heffing. Daaruit worden voorlichtingscampagnes over energiebesparing voor consumenten betaald. Voor grote industrieen is er een energiebesparingsprogramma. Voor het MKB moest nog geregeld worden hoe die hun geld zouden terugkrijgen.

Tevreden

Voorzitter Wijnolst van MKB-Nederland is zeer tevreden over de afspraak. “Met de 20% subsidie belonen we goed gedrag op een concrete manier. De sector heeft het geld zelf opgebracht, nu krijgen ze het ook terug. De rentesubsidie is met de lage stand van de rente slechts een symbolische beloning.” Wijnolst stelt dat zijn achterban met dit akkoord f. 100 miljoen kan terugverdienen.

MKB en EnergieNed verwachten dat de maatregel een flinke impuls zal geven aan energiebesparing. Met name de installatiebranche gaat een belangrijke rol spelen om het midden- en kleinbedrijf op energiebesparingsmogelijkheden te wijzen.

Partijen konden het lange tijd niet eens worden de manier waarop het MKB de MAP-gelden zou terugkrijgen. MKB wilde een concrete subsidie. EnergieNed hield die boot af. Volgens Wijnolst heeft druk vanuit het ministerie van Economische Zaken meegeholpen om tot een akkoord te komen. “We zijn al zo lang bezig met MAP-heffingen. Wijers wilde nu ook wel eens zien dat er iets zou gebeuren.”

Reageer op dit artikel