nieuws

Groen licht voor ‘schone’ centrale bij Kopenhagen

bouwbreed Premium

Elektriciteitsmaatschappij Sjaellandske Kraftvaerker heeft van het Deense ministerie van energie en milieu groen licht gekregen voor de bouw van een aardgas- en biomassagestookte warmtekrachtcentrale. De maatschappij raamt de investering voor deze voorziening met een maximale elektriciteitscapaciteit van 480 megawatt op f. 1,2 miljard.

De ingebruikneming staat in 2001 gepland. De centrale verrijst bij de bestaande kolengestookte centrale Avedoere ten zuiden van de hoofdstad Kopenhagen. Eerder diende Sjaellandske Kraftvaerker een vergunningsaanvraag in voor een gedeeltelijk op steenkool te stoken nieuwe centrale, die werd verworpen.

Het Deense milieuministerie besloot medio maart dit jaar helemaal geen vergunningen meer te verlenen voor met steenkool gestookte nieuwe centrales, het gevolg van het beleid om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Het nieuwe blok bij Avedore gaat op jaarbasis circa 600 miljoen kubieke meter aardgas en 150.000 ton stro inzetten bij de warmte- en elektriciteitsproductie.

Reageer op dit artikel