nieuws

Dakpannenindustrie kan tot 2020 vooruit

bouwbreed

De dakpannenindustrie in Midden- en Noord-Limburg kan vooruit met de productie tot zeker het jaar 2020. Het gemeentebestuur van Tegelen is akkoord met de ontgronding van 10 ha – goed voor 300.000 ton klei – in het natuurgebied Hoogterras.

Tegelen versoepelt daarbij de regeling dat ontgronder Sanders en Geraedts maar 75% van de zand, die boven de kleilaag zit, hoeft terug te storten. Een kwart mag worden afgevoerd als productiezand. De gemeente Belfeld gaf in 1996 toestemming voor de winning van 600 ton klei in het Hoogterras en het in de markt brengen van een gelijk kwantum zand.

In Tegelen moet 2,8 miljoen ton zand worden verzet waarvan 512.000 ton verkocht mag worden; in Belfeld moet 6,2 miljoen ton dekzand verzet worden waarvan 1,9 miljoen ton de markt op mag. De ontgronder kan naar zijn zeggen anders de exploitatie niet rond krijgen.

Het Hoogterras is door de provincie Limburg bestemd voor kleiwinning. In het uit 1992 daterend Provinciaal Ontgrondingen Plan moet in de periode 2000-2020, 30 hectare worden ontgrond tussen de Maalbeekgroeve in Belfeld en de Laumansgroeve in Tegelen. De gigantische operatie, die nog tal van procedures moet doorlopen alvorens de eerste hap klei gewonnen kan worden, vergt natuurcompenserende maatregelen.

Reageer op dit artikel