nieuws

Britse betonnen afwateringsgoot is tegelijkertijd opsluitband

bouwbreed Premium

Het Britse bedrijf Marshalls Building Products te Southowram, Halifax, produceert het Beany Block, een betonnen afwateringsgoot die tegelijkertijd dienst doet als opsluitband. In Groot-Brittannie wordt het product reeds sinds het begin van de jaren ’80 toegepast, maar op het continent is het nog onbekend.

Birco Baustoffwerk GmbH te Baden-Baden introduceert het in Duitsland. In Nederland wordt Marshalls vertegenwoordigd door Feikema BV te Leeuwarden, importeur van de betonnen sierbestrating van Marshalls.

Het Beany Block bestaat uit twee delen; een goot en een deksel. Het deksel heeft aan de zijkant een ellipsvormige opening, waardoor het hemelwater van het wegdek in de goot kan stromen. De blokken zijn 500 mm lang. Zij vormen samen een compleet afwateringssysteem, dat volgens de producent goedkoper is dan een niet geintegreerd traditioneel systeem.

Technisch heeft het Beany Block systeem een aantal voordelen. Als er een nieuwe laag op het wegdek wordt aangebracht, ke de deksels worden afgenomen en op speciaal daarvoor vervaardigde vulblokken worden teruggeplaatst. Bij het systeem horen allerlei hulpstukken, zoals bochten en verticale en horizontale uitlopen. Het deksel is standaard 255 mm hoog en aan de bovenzijde 300 mm breed. De onderste helft van de goot is standaard 165, 295 of 365 mm hoog en 430 mm breed. Er zijn gietijzeren deksels die toegang verschaffen tot de goot, bijvoorbeeld om hem te ke reinigen. De Beany Blocks worden vervaardigd in de kleuren naturel, wit, zwart, geel en reflecterend wit.

Reageer op dit artikel