nieuws

Bouwactiviteiten in Verenigde Staten trekken weer iets aan

bouwbreed Premium

De bouwactiviteiten in de Verenigde Staten zijn in februari met 1 procent gestegen naar een waarde op jaarbasis van $313,7 miljard ( f. 590 miljard). Volgens de jongste cijfers van F.W. Dodge was er een kleine verbetering in de utiliteitsbouw, bleef de woningbouw stabiel en daalde de markt van nutsvoorzieningen iets.

“De bouwindustrie begint tekenen van opleving te vertonen na zijn daling de afgelopen maanden,” zei Robert Murray, vice-president economische zaken van Dodge. “De woningbouw staat nog op een gezond peil, maar de groei in bouwactiviteiten in het algemeen moet nu komen van de utiliteitsbouw”, aldus Murray. Hij is vol vertrouwen dat die groei inderdaad zal komen, omdat de Amerikaanse economie de eerste maanden van 1997 redelijk gezond was.

Utiliteitsbouw

De utiliteitsbouw steeg in februari met 4 procent, naar $109,4 miljard ( f. 207 miljard). De voornaamste reden voor de stijging was de sterke groei (27 procent) in de bouw van fabrieken. Er werden ook meer scholen (19 procent omhoog) en kantoren (9 procent meer) gebouwd. Dodge verwacht dat de activiteiten in deze laatste twee categorieen het hele jaar behoorlijk zullen toenemen.

De bouw van nieuwe winkels daalde daarentegen in februari met 16 procent, een ommekeer na een aantal jaren van goede activiteit. Er werden in februari ook minder hotels gebouwd (25 procent minder) en amusementspoen (bioscopen en stadions), die activiteiten daalden met 23 procent.

Woningbouw

De woningbouw in de VS was in februari vrijwel gelijk aan januari, een waarde van $140 miljard ( f. 265 miljard). Er werden 1 procent meer eengezinswoningen gebouwd, maar tegelijkertijd daalde het aantal nieuwe meergezinshuizen ook met 1 procent. De meeste woningbouwactiviteiten waren in het noordoosten van het land, 16 procent meer dan in januari, vooral een gevolg van de zachte winter in dat deel van Amerika. In het midden-westen werden ondanks de sneeuw en de lage temperaturen toch nog 4 procent meer woningen gebouwd en in het zuidelijk deel van het midden van de VS stegen de activiteiten met 1 procent.

Wegenbouw

De bouwactiviteiten in het westen bleven gelijk en in het zuiden, aan de Atlantische kant van het land, daalde de huizenbouw met 9 procent. De bouwactiviteiten die niet met huizen verband houden, zakten met 3 procent in februari naar $63,4 miljard ( f. 120 miljard). Wegen- en bruggenbouw daalde met 21 procent, maar het gemiddelde voor de eerste twee maanden van 1997 bleef ongeveer gelijk met het gemiddelde voor 1996. “Zelfs met een inzinking in februari zal de wegenbouw waarschijnlijk gelijk blijven aan het niveau van vorig jaar”, zegt Murray, omdat zowel de federale overheid als de regeringen van de verschillende staten meer geld hebben uitgetrokken voor wegenbouw.

De daling bij de nutsvoorzieningen werd gedeeltelijk goedgemaakt door een stijging met 17 procent voor andere soorten openbare werken, onder meer het begin van de bouw van een tramsysteem in het noorden van New Jersey met een waarde van $500 miljoen ( f. 950 miljoen) en een rioolzuiveringsinstallatie met een waarde van $194 miljoen ( f. 365 miljoen) in de staat Virginia.

Aan het einde van de eerste twee maanden van 1997 was de totale waarde van alle bouw 1 procent lager dan in dezelfde periode een jaar geleden. De woningbouw was 3 procent lager dan vorig jaar en de utiliteitsbouw was 1 procent lager. De wegen- en nutsbouw was 5 procent hoger vergeleken met 1996.

Reageer op dit artikel