nieuws

Bedrijfspand wordt verwarmd via heipalen

bouwbreed

Heipalen ke een belangrijke functie vervullen in de verwarmingsinstallatie van een gebouw. De heipalen van de nieuwbouw van Kodi Elektrotechniek in Heerhugowaard zijn voorzien van ingestorte kunststof buizen waardoor warmte wordt onttrokken aan de bodem. Het idee is afkomstig uit Zwitserland. Op 28 april gaat de eerste paal in Nederland de grond in.

Het idee van het Zwitserse Nek Umwelttechnik, dat in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland al vele malen is toegepast, is door ingenieursbureau Nebest uit Groot Ammers aangepast aan de specifieke Nederlandse omstandigheden. Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), verantwoordelijk voor het energieconcept van het gebouw, koppelde de techniek aan de wens van Kodi om een bijzonder energiezuinig gebouw te realiseren. Kodi had zelf al de nodige ervaring met warmtepompen en kon die goed combineren met het Zwitserse idee.

Het principe van de techniek is in feite vrij eenvoudig. De heipalen fungeren als warmtewisselaar die warmte aan de bodem onttrekt. In elk van de zestig heipalen zijn twee polyethyleen buizen met een diameter van twintig millimeter opgenomen, waardoor een vloeistof stroomt. De buizen zijn verbonden met een warmtepomp. De vloeistof in de heipalen heeft een temperatuur van 10 gr. C en wordt door de warmtepomp afgekoeld tot 5 gr. C. De daarmee gewonnen warmte is bestemd voor de vloerverwarming in het gebouw. De afgekoelde vloeistof stroomt weer terug in de heipalen, waar zij weer opwarmt tot 10 gr. C, waarna het hele proces opnieuw begint. In totaal is vijf kilometer kunststof buis van Polva Pipelife uit Enkhuizen door Voorbij Prefab Beton uit Amsterdam ingestort in de gemiddeld twintig meter lange heipalen.

Energieprestatie

Het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw resulteerde in een energieprestatiecoefficient van 1,9. Dat betekende een energievraag die te hoog was voor het Zwitserse systeem alleen; er zou bijverwarming noodzakelijk zijn en dat was niet de bedoeling van de opdrachtgever. Daarom is aan het ontwerp gesleuteld: er is meer massa aangebracht, meer gebruik gemaakt van passieve zonne-energie en een zwaardere isolatie voorzien.

De energieprestatiecoefficient is daardoor uiteindelijk net iets lager dan 1,2 geworden. Dat is volgens ECN-medewerker ir. Ch. Zijdeveld extreem laag, waarschijnlijk zelfs de laagste die in Nederland is gerealiseerd in de utiliteitsbouw.

Het resultaat is een kantoorgebouw dat helemaal niet op het gasnet is aangesloten: de warmtepomp zorgt voor de ruimteverwarming, de warmwatervoorziening geschiedt door een zonneboiler.

Het Kodi-gebouw is overigens niet het enige op stapel staande gebouw waarbij de fundering een installatietechnische functie heeft. In Veenendaal wordt in juli begonnen met de bouw van het Rembrandtcollege waar een vergelijkbaar systeem zal worden toegepast.

De ‘energiepalen’ worden gemaakt bij Voorbij Prefabbeton bv Amsterdam.

Reageer op dit artikel