nieuws

Amerikaanse bouwsteiger met enkele beweegbare steigervloer

bouwbreed

Het Duitse bedrijf Modern Technik W. Bader GmbH in Owen heeft vanuit Amerika een bouwsteiger naar Europa gehaald, die het midden houdt tussen een stationaire steiger en een bouwlift. Deze Jack-up-steiger heeft een enkele 2,20 meter brede steigervloer, die tussen twee staanders of masten omhoog en omlaag wordt bewogen.

De lengte van de werkvloer is door het plaatsen van meerdere masten en het onderling koppelen van de vloerdelen, aan de totale gevellengte aan te passen en ter plaatse van hoeken haaks om te zetten. Zowel de beweegbare steigervloer als de staanders worden uit modulaire elementen samengesteld. Bij de bouw van ronde gebouwen is de steiger volledig rondom te plaatsen waardoor een volledig rond gesloten, op en neer beweegbare werkvloer wordt verkregen.

Voor de bediening van de steigervloer is de Amerikaanse producent oorspronkelijk uit gegaan van met de hand bediende en in later stadium elektrische kabellieren. Voor de Europese markt zijn deze lieren door Modern Technik vervangen door een hydraulisch vijzelsysteem. De hierbij gehanteerde vijzels zijn geintegreerd in de staanders en brengen de werkvloer in stappen van 600 mm omhoog.

De Jack-up-steiger is te gebruiken in zowel de woning- als utiliteitsbouw. Tot een hoogte van 18 meter is hij vrij op te stellen. Daar boven worden ankers gebruikt, maar vloerhoogten tot 60 meter zijn zonder probleem haalbaar. Voor vrije opstelling worden de basisstaanders op de grond gemonteerd en vervolgens met behulp van bijvoorbeeld een verreiker met vorkenbord verticaal geplaatst. Bij het opbouwen naar grotere werkvloerhoogten wordt voor het plaatsen van de mastverlengingen de hulp van de bouwkraan ingeroepen. Het hefvermogen van de hydraulische vijzels is voldoende om steigervloer inclusief werklieden en materialen omhoog te brengen. De grote breedte van de steigervloer biedt voldoende ruimte voor het plaatsen van steenpakketten en metselkuipen.

Modern Technik zal dit type steiger op de komende Intermat in Parijs aan de Europese bouwmarkt voorstellen.

Henk de Vreede

Voor de Europese markt zal Modern Technik de standaard gemonteerde lieren vervangen door een hydraulisch vijzelsysteem.

De mastverlengingen worden met de bouwkraan aangebracht en door de steigerbouwer met behulp van schoren onderling gekoppeld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels