nieuws

Aannemer niet op de hoogte van problemen met pui Harmonie

bouwbreed

De gemeente Leeuwarden heeft vrijdagmiddag aan de westkant van schouwburg De Harmonie hekken geplaatst omdat het gevaar bestond dat een van de platen van de glazen pui naar beneden zou vallen. Uit onderzoek is gebleken dat het ophangsysteem van de glazen buitenwanden niet deugt.

Aannemer Vermeer Bouw Hoofddorp wist vrijdagmiddag nog van niets. “Maar ik krijg net een fax van de gemeente waarin wij aansprakelijk worden gesteld voor de kosten”, vertelt G. Schimmel, juridisch adviseur van Vermeer.

Omdat de gevel aan de westzijde schuin is, bestaat het gevaar dat er platen naar beneden komen. Het plein voor de schouwburg is op advies van TNO afgesloten voor publiek.

In totaal heeft de Harmonie een glasoppervlak van 2500 m2. De glazen pui aan de westzijde, zo’n 800 m2, moet worden vervangen. Ook in de andere gevels moet het ophangsysteem worden veranderd. Een hersteloperatie zal volgens de gemeente meer dan f. 1 miljoen kosten.

Onderzoek

Het mankement kwam onlangs aan het licht toen onderzoek werd verricht naar het vastgoed in de gemeente. De uitkomst daarvan was, wat de Harmonie betreft, dermate schokkend dat TNO onmiddellijk werd ingeschakeld. Maar de aannemer was daar tot vrijdag nog niet van op de hoogte.

“Op voorhand bestrijd ik dat we verantwoordelijk zijn voor de problemen. Maar ik zou eerst de stukken en onderzoeken moeten zien. Want ook daar weten we niets van”, aldus Schimmel.

Schouwburg De Harmonie werd januari 1995 officieel geopend. De bouw kostte in totaal f. 40 miljoen. Toen deden zich al vele meningsverschillen voor tussen de aannemer en de gemeente. De vraag wie de meerkosten van f. 8 miljoen moest betalen was er een van. Verder werden bij de oplevering maar liefst 3000 kleine bouwfouten geconstateerd. De gebreken waren divers. In de vloeren van de toneelzalen werden bijvoorbeeld scheuren en oneffenheden aangetroffen. Verder waren er akoestische lekken in de muren waardoor geluid vanaf de straat doordrong in het gebouw.

De gemeente protesteerde toen ook tegen het gebruik van het ophangsysteem, dat anders was dan was afgesproken. Besloten werd dat de aannemer zijn keuze op eigen risico zou aanbrengen.

Het plein voor de schouwburg De Harmonie in Leeuwarden is vrijdag afgezet voor het publiek. Het gevaar bestond dat een van de glazen platen aan de schuine westgevel het zou begeven. Foto: Noordoost

Reageer op dit artikel