nieuws

Zelflader voor klein grondverzet

bouwbreed

Met het zelfladende dumpertje 1051-B/D van de Zwitserse fabrikant HC Handling Carrier Concept is zelfs nog het geringste grondverzet machinaal uit te voeren. De nauwelijks 2 meter lange en 87 cm brede machine beweegt zich voort op een rupsonderstelletje dat via een planetaire aandrijving met geintegreerde hydraulische motor wordt aangedreven door een 10,3 kW benzine- of dieselmotortje. De opvangbak heeft een gestreken inhoud van 455 liter en wordt met een hydraulisch bediend 72 liter groot voorladertje in 2 minuten geladen. Het geladen grond-, zand of grindmateriaal laat zich door het kippen van de opvangbak in enkele seconden weer op de gewenste plek deponeren.

Het ca. 650 kg zware machientje heeft een laadcapaciteit van 520 kg.

HCC vervaardigt tevens nog een zwaarder model, de HCC 2051, met een eigen massa van 1150 kg. Deze 18,4 kW sterke dieselgedreven zelflader heeft een bakinhoud van 800 liter die wordt beladen met een 130 liter laadbak. Evenals de kleinere uitvoering ontwikkeld deze dumper een rijsnelheid van 0-4,2 km/h. Bij bediening van de dumper staat de bestuurder achter op de machine. Beide zelfladende dumpertjes worden in ons land zowel aan de professionele als particuliere gebruiker verhuurd.

De laadbak van de zelfladende HC 1051 rupsdumper wordt hydraulisch gekipt. Met een 72 liter schepbakje kan de machine zichzelf in 2 minuten beladen.

Reageer op dit artikel