nieuws

Sorgdrager zet vaart achter plannen bouw megarechtbank

bouwbreed

Als het aan minister Sorgdrager van Justitie ligt, wordt er volgend jaar begonnen met de bouw van een megarechtbank. Ze heeft een pogroep opdracht gegeven nog voor het einde van dit jaar met voorstellen te komen.

“Als het aan mij ligt, beginnen we volgend jaar al met bouwen”. Dit zei de minister donderdag desgevraagd. Ze wil dat er op korte termijn een speciaal gerechtsgebouw komt voor langdurige strafprocessen die uitgebreide veiligheidsmaatregelen vereisen, zoals de strafzaak tegen de Hakkelaar. Justitie heeft nog geen locatie op het oog, maar er moet volgens de minister in elk geval in de nabije omgeving mogelijkheden zijn voor de detentie van verdachten. Sorgdrager verwacht dat “megazaken” als het Hakkelaar-proces in de toekomst vaker zullen voorkomen, en niet alleen in Amsterdam.

De minister stelde zich tijdens het proces tegen Johan V. alias de Hakkelaar persoonlijk op de hoogte van de gang van zaken rond de strafzaak voor de rechtbank in Amsterdam. Behalve de beveiliging van de rechtbank en de omgeving constateerde ze dat ook het transport van de verdachten “een knelpunt” vormt. Johan V. en zijn handlanger Koos R. moesten op de zittingsdagen vanuit de zwaar bewaakte gevangenis in Vught worden overgebracht naar Amsterdam.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels