nieuws

Sloopbedrijf worstelt met bestemming eigen gronden

bouwbreed Premium

Rechter J. de Vries van de Raad van State in Den Haag heeft geweigerd om op verzoek van Gubbels Wegenbouw en Sloopwerken BV uit Helvoirt het gemeentebestuur van Haaren te dwingen bij wijze van spoedvoorziening het bestemmingsplan Buitengebied 1994 te wijzigen. In het geldende bestemmingsplan hebben de gronden van Gubbels gedeeltelijk een bedrijfsbestemming, een groot deel heeft nog de oorspronkelijke agrarische bestemming.

Gubbels is al tientallen jaren aan de Nieuwkuikseweg bij de kern Helvoirt gevestigd; er werken inmiddels 22 mensen. De onderneming wil dat het bestemmingsplan in overeenstemming wordt gebracht met de feitelijke situatie. Gedurende de loop der jaren heeft de BV immers rechten opgebouwd. De gemeente heeft de BV nooit een strobreed in de weg gelegd om zich ter plaatse te ontwikkelen.

Eind 1995 was Helvoirt nog een eigen gemeente. Het gemeentebestuur weigerde in te gaan op de wensen van de ondernemer. In het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied 1994 bleef een deel van de bedrijfsgronden een agrarische bestemming houden. Dat was voor Gubbels aanleiding om een klacht in te dienen bij de provincie. Omdat de provincie weigerde iets met de klacht te doen, heeft het bedrijf nu bij de Raad van State aangeklopt. De zaak is inmiddels iets gecompliceerder geworden omdat de gemeente Haaren baas over het gebied is geworden.

Overgangsrecht

Rechter De Vries oordeelde afgelopen vrijdag dat de zaak niet geschikt is voor een spoedvoorziening. Over enige maanden zal de Raad van State een zogenoemde bodemprocedure behandelen, waarin het onderwerp weer aan de orde komt. Dan wordt definitief vastgesteld of de gemeente de gronden van Gubbels niet toch positief moet bestemmen.

Het is overigens niet zo dat Gubbels moet opdoeken als de procedure bij de Raad van State wordt verloren. De situatie valt dan onder overgangsrecht, hetgeen inhoudt dat het bedrijf in de bestaande vorm gewoon kan doordraaien. Uitbreidingen en aanpassingen blijven dan echter problematisch.

Reageer op dit artikel