nieuws

Seniorenlabel Noord-Holland krijgt alleen kans in planfase

bouwbreed

Het Seniorenlabel maakt alleen een goede kans in de planfase van een bouwpo. Dat is een van de conclusies van de evaluatie van het Seniorenlabel in Noord-Holland.

Gisterenavond heeft de provinciale werkgroep de evaluatie van het experiment Seniorenlabel overhandigd aan J. Achterstraat, voorzitter van de commissie Volkshuisvesting van de provincie. Het rapport heeft de titel meegekregen ‘Ouderen wonen steeds langer zelfstandig – daarom kritisch kijken naar de geschiktheid van woningen’.

Doel van het experiment was om een goede werkwijze te vinden om te komen tot meer aanpasbaar gebouwde woningen. Daarnaast wilde de werkgroep komen tot een verbetering van de positie van oudere woonconsumenten. Het experiment moest verder leiden tot een aanpak die ook in andere regio’s toepasbaar is.

Ook is belangrijk gebleken om meer aandacht te geven aan voorlichting aan oudere consumenten. Maar weinig ouderen blijken gehoord te hebben van het fenomeen Seniorenlabel. Het label voorziet een pakket van maatregelen om te komen tot levensloopbestendige woningen. De werkgroep heeft zich het afgelopen jaar gericht op de regio’s Noord-Kennemerland, Zaanstreek/Waterland en West-Friesland, plus de gemeenten Den Helder en Schagen. Deze proefgebieden zijn gekozen omdat daar veel nieuwbouw is gepland.

Promotieactie

Tijdens het experiment bleek het heel belangrijk om opdrachtgevers in een zo vroeg mogelijk stadium van planontwikkeling te benaderen. Een promotieactie over het keurmerk levert geen enkel resultaat op als het ontwerp van de woningen al min of meer vastligt.

De werkgroep heeft tijdens het experiment driemaal het keurmerk uitgereikt; in Heiloo, Bovenkarspel en Callantsoog. Voorgenomen acties ten behoeve van het Seniorenlabel worden gehouden bij nieuwbouw in de Vroonermeer te Alkmaar en in de gemeente Langedijk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels