nieuws

Rotterdam wil zelfbouw in stadsvernieuwingswijken

bouwbreed

Om het eigen woningbezit te vergroten gaat Rotterdam bouwkavels aanbieden in stadsvernieuwingswijken. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) heeft van wethouder Herman Meijer van Volkshuisvesting de opdracht gekregen de stad af te struinen naar percelen.

“We zijn erg voor het stimuleren van zelfbouw. Het is een nieuwe type bewoner die bewust heeft gekozen voor de stad. Deze eigenbouwer investeert in die stad en dat is wat Rotterdam nodig heeft. Nog steeds lekt er te veel aan middeninkomens weg en dat is bedenkelijk,” zei Meijer gisteren in een toelichting op de nota ‘Stimulering eigen woningbezit in Rotterdam’. Het aanbieden van percelen bouwgrond is een optie om de scheefheid tussen huur en koop, 80/20, te herstellen. Het OBR heeft wel het signaal meegekregen dat de prijzen per vierkante meters betaalbaar moeten blijven. “Rotterdam is geen noodlijdende gemeente, dus er hoeft voor dit initiatief niet aan verdiend te worden”, formuleerde Meijer omzichtig. “Het OBR moet een passende grondprijs regelen, zodat er bereikbare woningen op geregeld ke worden.”

Het verrassende was dat de wethouder alles aan bouw goedvindt, als het maar aan redelijke eisen van welstand voldoet. “Op zijn Belgisch bouwen, vind ik best. Vroeger gebeurde dat toch ook langs de singels in Rotterdam, waarom dan nu ook niet? Er zijn al corporaties die een eigenbouwer deskundig willen bijstaan, of het planmatig beheer willen doen.”

Zie verder pagina 5

Reageer op dit artikel