nieuws

Plaatsingsfout oorzaak bevriezen zonneboilers

bouwbreed Premium

Een plaatsingsfout was de belangrijkste oorzaak van het kapotvriezen van zeven zonneboilers in de Apeldoornse wijk Osseveld-Oost, begin januari. Nefit Fasto heeft daarom besloten het ontwerp zo aan te passen dat dergelijke fouten niet meer ke voorkomen.

Leverancier Nefit Fasto en ontwikkelaar Solution hebben in samenwerking met Buro Dakadvies een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het kapotvriezen van de zonneboilers, die bestaan uit een op het dak geplaatst module waarin collector en voorraadvat zijn geintegreerd.

Het extreem koude weer in de eerste week van januari was natuurlijk de belangrijkste boosdoener. Het vroor ’s nachts niet alleen streng (tot -20 gr. C), de daarop volgende dag was het ook nog bewolkt terwijl normaliter een redelijk zonnige dag volgt op een zo koude nacht. De hoeveelheid zonlicht is dan voldoende om de zonneboiler zo op te warmen dat bevriezingsverschijnselen niet ke optreden. Dat begin januari het water in de zonneboiler toch bevroor had op zich niet tot schade hoeven te leiden, omdat in de zonneboiler technische voorzieningen zijn aangebracht om te voorkomen dat het bevriezen van het water kan leiden tot defecten aan de zonneboiler. De meeste zonneboilers in Osseveld-Oost bleven dan ook heel.

Dat er toch zeven kapotvroren en zorgden voor aanzienlijke waterschade in de woningen is volgens het onderzoek dan ook niet aan de constructie van de zonneboiler te wijten, maar aan een fout bij de installatie waardoor er tocht ontstond onder de module. Door het ontbreken van een dampremmende folie ontstond bovendien condens op de glasplaat van de zonneboiler. Die belemmerde de zoninstraling, waardoor een laag ijs van twee centimeter op de glasplaat ontstond met de bekende gevolgen.

Nefit Fasto en Solution hebben besloten het ontwerp van de zonneboiler zo aan te passen dat plaatsingsfouten zijn uitgesloten. Het nieuwe ontwerp is naar verwachting medio dit jaar gereed.

Beide bedrijven hebben daarnaast een systeem ontwikkeld om de reeds geplaatste zonneboilers en zonneboilers die worden geproduceerd totdat het nieuwe ontwerp gereed is, aan te passen. Daarbij worden een pomp, twee sensoren en een verwarmingselement in de installatie geplaatst. Zodra er kans is op bevriezing is, gaat de pomp draaien en als de watertemperatuur onder een bepaald niveau komt, wordt bovendien het verwarmingselement ingeschakeld.

Reageer op dit artikel