nieuws

Noren zien noodzaak tot intensief aankoopbeleid

bouwbreed

De Scandinavische bouwmarkt wordt momenteel gekenmerkt door een hausse aan aankopen. De twee dominerende Noorse bouwconcerns Selmer en Veidekke voeren onder druk van de expansie van de Zweedse concurrenten Skanska en NCC het op het middenbedrijf gerichte aankoopbeleid aanzienlijk op, om niet helemaal in de achterhoede terecht te komen.

Daarbij beperken de Noren zich niet tot eigen land, maar zijn ze ook grensoverschrijdend actief. De afgelopen maanden hebben Selmer en Veidekke al zes bouwbedrijven aangekocht. De directies van beide concerns erkennen de noodzaak tot verdere aankopen tegenover het vakblad Byggeindustrien. “Dit proces is niet minder actueel geworden na wat er is gebeurd in Zweden”, aldus Selmerchef Sigmund Bjoergum, tevens voorzitter van brancheorganisatie LBA. Hij doelt daarbij op de fusie van NCC met Siab en de aankoop van onder meer de Deense marktleider R en S door Skanska.

De Zweden zijn bovendien in Noorwegen veel sterker vertegenwoordigd op de bouw- en aanlegmarkt dan andersom. Ook qua omvang is de afstand er niet minder op geworden. De omzetniveaus van Selmer en Veidekke schommelen rond omgerekend een miljard gulden. Skanska haalt de f. 15 miljard en NCC na de fusie met Siab f. 10 miljard.

Veldslag

Het Noorse asfalt- en wegenbouwconcern Rieber en Soen doet momenteel een expansiepoging op de Deense markt via een overname van Phoenix Contractors. De veldslag om de aandelen die deze poging de afgelopen weken veroorzaakte lijkt nu door de Noren met succes te ke worden afgesloten.

Recent meldde zich ook het Deense asfalt- en bouwmaterialenconcern Icopal met een tegenbod, waardoor Rieber en Son nogmaals gedwongen was het eigen aanbod te verhogen, waardoor dit op circa f. 270 miljoen uitkwam, ruim f. 60 miljoen hoger dan aan het begin van de race. Drie andere Deense concurrenten, waaronder Superfos, waren voordien al afgehaakt en dat blijkt nu ook Icopal te doen.

Reageer op dit artikel