nieuws

Mini WKK voor kleine poen ontworpen

bouwbreed

Om ook kleinere poen van de voordelen van de warmtekrachtkoppeling (WKK) te laten profiteren en vooral ook om aan de vraag uit die markt te voldoen, heeft Lang Energy een miniwarmtekrachtkoppelingsinstallatie op de markt gebracht.

Het betreft de nieuwe Lescogen Mini met een vermogen van 7 kWe(elektrisch) en 22 kWth(thermisch) of warmteopbrengst. Het rendement van het mini-apparaat is 97%. De mini wordt gestookt op aardgas. Hij is te gebruiken voor het opwekken van warmte voor het verwarmen van water of lucht, voor verwarmingsdoeleinden en warmwatervoorziening. De installatie produceert tegelijkertijd elektrische energie met behulp van een 220/380 Volt generator. Het hart van de Lescogen Mini van Lang Energy Systems BV te Apeldoorn, wordt gevormd door een gasmotor met een toerental van 1500 per minuut. Door dit betrekkelijk lage toerental zijn de onderhoudskosten gering en zijn de servicebeurten pas nodig na 4500 draaiuren. De Lescogen wordt aangesloten op het elektriciteitsnet.

Geluidsniveau laag

Enerzijds wordt stroom afgenomen voor het starten van het toestel en het regelproces, anderzijds wordt tijdens het bedrijf elektriciteit aan het net toegevoegd. Ook deze Mini’s zijn desgewenst aan elkaar te koppelen indien hogere vermogens worden gevraagd. Het voordeel van koppeling boven het besluit om een grotere installatie neer te zetten, is een grotere bedrijfszekerheid. Mocht een machine uitvallen, dan heeft men nog de andere(n). Het geluidsniveau van de machine is laag vanwege een goed geluidisolerende omkasting. De Lescogen Mini is geschikt voor kleine bedrijven, instellingen, huizenblokken en dergelijke.

Reageer op dit artikel