nieuws

Maatwerk maakt wapening goedkoper

bouwbreed Premium

Op maat vervaardigde wapening is 25 procent goedkoper dan een wapening met standaardnetten. Dat blijkt uit een onderzoek van Trefil Bouwstaal BV te Roermond en Goudstikker-De Vries te Zoetermeer. Volgens een bericht in de Gietbouw Nieuwsbrief berekenden zij de kosten van vier verschillende wapeningsmethoden voor 62 eengezinswoningen, waarvan de betonconstructie met een tunnelkist werd uitgevoerd. In het onderzoek worden de kosten van op maat ontworpen wapening op 100% gesteld.

Het gebruik van uit voorraad geleverde standaardnetten is 25% duurder. Een andere methode, met standaardnetten en bijgelegde staven, blijkt bijna 100% duurder te zijn dan maatwerk. Een methode met standaardnetten met een kenmiddellijn in twee richtingen even groot als die van de hoofdwapening tenslotte is zelfs bijna 150% duurder. Bij maatwerk was slechts 31,3 ton staal per woning nodig. Bij de meest ongunstige methode was dat 62 ton.

Reageer op dit artikel