nieuws

Maasvlakte 500 tot 1000 hectare groot

bouwbreed

De nieuw aan te leggen tweede Maasvlakte kan 500 hectare groot worden zonder haveningang of 1000 hectare met toegang voor schepen. Op termijn is zelfs ruimte voor een Maasvlakte van 2000 hectare als de container- of chemiesector daar behoefte aan heeft.

Dat blijkt uit een eindrapportage van de pogroep VERM (Verkenning Ruimtetekort Mainport Rotterdam), die maandag wordt gepresenteerd in Utrecht. Het kabinet zal op 16 mei een beslissing nemen over het nieuwe havengebied in de Noordzee bij Rotterdam.

De pogroep zal het kabinet voor die tijd een geheim advies geven, op basis van het openbare rapport. Daarin laat de pogroep nog vijf opties open, varierend van geen tweede Maasvlakte tot een gebied van 2000 hectare. De middenoplossing verdient echter volgens de VERM-leden de voorkeur.

Kosten

De pogroep raamt de kosten voor een kleine Maasvlakte van 500 hectare op f. 1,3 tot 1,9 miljard. Een twee keer zo groot opgespoten gebied kost f. 3,5 tot 7,5 miljard. In beide gevallen komt er nog een kleine miljard gulden bij voor verbetering van de milieu- en leefomgeving, zo blijkt uit het rapport.

De mogelijkheden staan los van een pessimistischer rapport van het Centraal Planbureau, dat de behoefte aan grond in zee inschat op 610 hectare tot het jaar 2020. Het Havenbedrijf in Rotterdam mikt op 1000 hectare, met nu al de mogelijkheid om in de toekomst snel te ke uitbreiden tot een twee keer zo groot gebied. Een andere optie die de VERM nog openlaat, bestaande bedrijfsterreinen beter benutten, heeft niet de voorkeur van het Havenbedrijf.

“Uit het rapport blijkt ook dat die optie weliswaar 850 hectare oplevert, maar dat de kosten even hoog zijn als die van een Maasvlakte met 2000 hectare. Bovendien duurt het langer”, aldus woordvoerder R. van Dijk.

Reageer op dit artikel