nieuws

Lijm nu ook in statiegeld-emmer

bouwbreed Premium

Henkel Benelux heeft samen met B en R Recycling een systeem ontwikkeld waarbij het mogelijk wordt lijmemmers opnieuw te gebruiken. In de basisemmer wordt een lichtgewicht emmer van PET-folie aangebracht die na gebruik gemakkelijk kan worden verwijderd. De buitenemmer en het deksel zijn behandeld met een speciale coating, zodat lijmresten eenvoudig zijn te verwijderen.

De binnen- en buitenemmers worden door het recyclingbedrijf afgehaald en verwerkt of gereinigd, waarna Henkel ze opnieuw met lijm afvult. Voorlopig zijn twee producten van Henkel Nederland in de nieuwe statiegeld-emmer verkrijgbaar: de vloerbedekkingslijm Thomsit en de tegellijm Ceresit. Het is de bedoeling dat op termijn ook andere lijmproducten de nieuwe verpakking krijgen. Introductie in Belgie vindt plaats zodra de markt er daar rijp voor is.

Het ontwikkelen van een retourverpakking voor lijm was niet gemakkelijk, omdat lijm is bedoeld om te hechten en resten derhalve niet eenvoudig van de verpakking zijn te scheiden. Henkel heeft dan ook op de oplossing, waaraan anderhalf jaar is gewerkt, patent aangevraagd.

Het reinigen en opnieuw coaten van de buitenemmers geschiedt door B en R Recycling uit Middelharnis. Dit bedrijf verwerkt ook de met lijmresten gevulde binnenemmer. Door middel van een cryogeen proces worden lijm en PET-folie van elkaar gescheiden. De lijm wordt als afval verbrand, terwijl de PET opnieuw wordt gebruikt.

Henkel blijft al zijn producten ook leveren in de wegwerpemmers die tot nu toe gebruikelijk waren. De prijs van het product is in beide verpakkingen dezelfde. Op de retouremmer, die herkenbaar is aan een ‘refillsticker’, wordt drie gulden statiegeld geheven, waarvan de helft wordt gebruikt voor inzameling en recycling. De gebruiker krijgt bij inlevering f. 1,50 retour.

De Nederlandse bouw verbruikt per jaar 1 tot 1,5 miljoen emmers lijm. Henkel Nederland verwacht in het eerste jaar enkele tienduizenden ‘refill’-emmers af te zetten.

De ontwikkeling van de retour-emmer is een onderdeel van het Total Recycling Systeem waarmee Henkel probeert de hoeveelheid kunststof verpakkingsafval zoveel mogelijk te beperken. Onder dat systeem valt ook de recycling van pur-schuimbussen, voegkitkokers, lege cans van voorstrijkmiddelen en zakken van poederlijmen en egalisatiemiddelen.

Reageer op dit artikel